FOTO LTH Alucast predstavio nove projekte predstavnicima Veleposlanstva 20 svjetskih zemalja Foto: Krešimir Đurić

FOTO LTH Alucast predstavio nove projekte predstavnicima Veleposlanstva 20 svjetskih zemalja

Varaždinske vijesti | 26.10.2023. u 14:43h | Objavljeno u Aktualno

LTH Alucast d.o.o. danas je u svom pogonu u Čakovcu ugostio predstavnike Veleposlanstva više od 20 zemalja svijeta. Tom prilikom posjetu su prisustvovali gospodarski savjetnici i trgovinski predstavnici Veleposlanstva Slovenije, Italije, Francuske, Norveške, Irske, Finske, Danske, Belgije, Grčke, Irana, Izraela, Japana, Indije, Indonezije, Kine, Čilea, Portugala, Maroka, Kazahstana, Slovačke, Češke, Bugarske i Albanije.

U posjetu su bili i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te predstavnici Međimurske županije i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

U uvodnom dijelu direktori Društva LTH Alucast Tadej Muhič i Tomislav Tot pozdravili su goste te predstavili organizaciju i poslovanje Grupacije LTH Castings i Društva LTH Alucast kao i nove projekte i planove za daljnji rast, razvoj i proširenja proizvodnih kapaciteta.

LTH ALUCAST predstavio novi projekt za BMW iX linije vozila

Gostima je bio predstavljen i najveći novi projekt dosad u Alucastu, a radi se o potpuno automatiziranoj proizvodnoj liniji aluminijskih odljevaka za invertere električnih pogona koji će se ugrađivati u nove linije 100 posto električnih BMW iX vozila.

LTH Alucast će na razini godine proizvoditi čak 200.000 komada sastavnih dijelova za invertere navedenih vozila.

U planu je i ubrzano se radi na pripremi proizvodnje aluminijskih odljevaka za komponente motora koji se ugrađuju u gotovo sve linije Mercedes vozila od najmanjih A i B klase do najskupljih S i V klasa kao i novi projekti za nove generacije elektroničkih komponenata radarskih senzora koji pružaju pomoć vozačima u vožnji kao što su senzori mrtvih kutova, parking senzori, sustavi za sigurnost i održavanje razmaka vozila, automatsko kočenje u opasnosti i pomoć održavanja vozila u traci za vrijeme vožnje.

LTH Alucast već planira nova proširenja proizvodnih pogona te je u procesu projektiranja i ishođenja građevinske dokumentacije za izgradnju novih 6.000m2 pogona za daljnji rast i razvoj.

U LTH Alucastu svake godine planira se stabilan godišnji rast od 25-30 posto kao i daljnji razvoj i modernizacija poslovanja, stoga su za iduću 2024. godinu već predvidjeli 50 novih radnih mjesta. Trenutno imaju 320 zaposlenih, od kojih je čak 50 posto žena.

Kontinuirano zapošljavaju novi kadar, između ostalog strojarske tehničare i inženjere, CNC operatere, mehatroničare, robotičare, mehaničare, bravare, tokare, strojobravare te ostala zanimanja za radna mjesta operatera u proizvodnji.

Pouzdani partner najrespektabilnijim imenima u automobilskoj industriji

Naglasili su da je LTH Alucast, kao član grupacije LTH Castings, pouzdani partner najrespektabilnijim imenima u automobilskoj industriji kao štu su BMW, Mercedes, Audi, Volkswagen i ostali.

Grupacija LTH Castings je razvojni dobavljač najvećim svjetskim automobilskim koncernima. Opseg poslovanja stabilno raste. U 2021. godini ostvarili su čisti prihodak od prodaje u grupi od 294 milijuna eura, u 2022. godini 365 milijuna, a za 2023. planira se oko 400 milijuna eura. Rast se najviše ostvaruje kroz nove projekte u području električne mobilnosti.

Uz nove strateške poslove za komponente u električnim vozilima, cijela grupa se nalazi u fazi razvoja, širenja i modernizacije kapaciteta.

Trogodišnje razdoblje investicija od 2022. do 2024. godine posvećeno je povećanju proizvodnih kapaciteta u Sloveniji (Škofja Loka, Ljubljana), Hrvatskoj (Čakovec, Benkovac) i Sjevernoj Makedoniji (Ohrid).

Trenutačno u grupi radi 3.500 zaposlenika. Broj zaposlenih kontinuirano raste, a zbog planiranog rasta zapošljavanje će se nastaviti i u budućnosti. Visoka razina automatizacije, robotizacije i autonomne proizvodnje u LTH Castings-u će zahtijevati visoko obučene tehničke kadrove u budućnosti.