FOTO "Ljudi će ostati ako plaće rastu, a one mogu rasti samo uz veću produktivnost i ulaganja u tehnologije"

MGA | 12.5.2023. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je danas u prostorijama HGK - Županijske komore Varaždin održan Liderov investicijski forum. I ove je godine Lider pokrenuo ciklus investicijskih foruma čiji je cilj promicanje proizvodnih investicija koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost. Nakon pozdravnih govora Miodraga Šajatovića, glavnog urednika Lidera, Dragutina Gložinića, predsjednika Županijske komore Varaždin i Slađane Miočić, pročelnice Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina predstavljen je projekt Lider invest. Forumi se održavaju u više gradova širom Hrvatske, a među njima je i Varaždin, kao središte sjeverozapadne Hrvatske.

- Liderov investicijski forum počeo je prije osam godina s ciljem promoviranja samozatajnih poduzetnika koji rade ono najvažnije u Hrvatskoj, a to je proizvodnja i još k tome namijenjena izvozu. Postoji li dio Hrvatske u kojem je proizvodnja zaista razvijena, onda je to područje sjevera Hrvatske tj. Varaždin i okolica. Ove smo se godine odlučili vratiti u Varaždin jer i prema prijavama za našu nagradu Lider invest vidimo da s ovog područja dolazi niz kandidata koji otvaraju ili obnavljanju tvornice i pogone. Zapravo je ovo područje, a posebice metalska industrija, primjer potencijala koje Hrvatska ima. I ovdje bismo htjeli vidjeti koliko poduzetnici ulažu u istraživanje i razvoj jer, otkad smo ušli u eurozonu i Schengen, zaposlenici će ostati samo ako su plaće veće, a plaće mogu biti veće samo ako su produktivnost i tehnologije na razini konkurenata iz susjednih nam zemalja; Italije, Austrije, Njemačke - ističe Šajatović. Predsjednik županijske komore Dragutin Gložinić dodaje da se putem ovakvih događanja prezentiraju mogućnosti, ali i izazovi koji se tiču investiranja, posebice u nove tehnologije.

- Nama je to interesantno jer je naše područje, pored Zagreba, srce prerađivačke industrije, koja je izvozno orijentirana, i mora biti tehnološki produktivna, a za to su nužne investicije u razvoj. Stoga dajemo podršku ovakvim aktivnostima s ciljem da se i u javnosti podigne svijest o nužnosti investiranja u nove tehnologije - naglašava Gložinić. Tomislav Marković, koordinator područnih ureda HBOR-a i voditelj Područnog ureda za Sjeverozapadnu Hrvatsku predstavio je mogućnosti financijske podrške HBOR-a poduzetnicima te je uslijedila panel rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici poduzetnika i javnog sektora Varaždinske županije.

O preprekama za stvaranje pozitivnog investicijskog okruženja, ali i o tome kako ukloniti te prepreke, govorili su Željko Bedeković, predsjednik Uprave Razvojne agencije Sjever DAN, Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke Bernarda, ali i niza turističko-ugostiteljskih objekata u Varaždinskim Toplicama, Mario Jarnjak, izvršni direktor tvrtke Fanon iz Petrijanca i Slađana Miočić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina.

Investitori, nominirajte svoja ulaganja!

- Obilaskom hrvatskih regija i održavanjem investicijskih mini foruma nastojimo poduzetnicima pružiti potrebne informacije o investicijskoj klimi, inicijativama jedinica lokalne samouprave, mogućnostima i izvorima financiranja te otvaramo raspravu o dosad pokrenutim projektima. U suradnji s općinama, gradovima i županijama te institucionalnim partnerima motiviramo poduzetnike da nominiraju svoja ulaganja i tako postanu kandidati za nagradu Lider invest, koju ćemo ove godine dodijeliti 10. listopada na svečanoj završnoj manifestaciji u Zagrebu - kažu organizatori, a partneri projekta su Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) te Hrvatska gospodarska komora (HGK).