FOTO I to je Varaždin: Ogromno zgarište i divlji deponij na vodocrpilištu Vinokovščak

| 28.3.2017. u 11:35h | Objavljeno u Aktualno

Veliko zgarište koje se na nekim dijelovima još dimi, ostaci građevinskog otpada i smrad slika su druge strane Varaždina, točnije područja kod vodocrpilišta Vinokovščak u Petom mjesnom odboru Grada Varaždina.

Na problem zagađenja ovog dijela grada upozorio je predsjednik GO HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan zajednos vijećnicima HDZ-a 5. MO.

- Ovo je isto Varaždin. Zovemo naš grad gradom kulture, gradom cvijeća, ali nažalost postoji i ona druga strana, ružna strana grada poput ove za koju se "ne zna". Indikativno je da se nalazimo na vodozaštitnom području. Stotinjak metara dalje je vodocrpilište, a s druge strane su obrađene oranice. Postavljam pitanje što zapravo pijemo i što jedemo - upozorio je Habijan.

Nažalost, ovo nije novi problem. Kako je istaknuto, ovdje je već 15 godina divlje odlagalište otpada. Kao što se moglo i vidjeti, radi se o friško opožarenom području.

- To znači da je netko sav otpad kroz noć zapalio jer je znao da ćemo danas ovdje imati konferenciju za novinare. To je ono što zabrinjava i u ovom slučaju više nije bitno tko je odgovoran, ali netko mora biti nadležan za rješavanjem ovog problema. Je li to Varkom ili Čistoća, ne možemo se igrati sa zdravljem građana - poručio je Habijan dodavši kako je krajnje vrijeme da se pristupi rješavanju ovog problema.

- Ovo je "jako lijepa" slika našeg grada koja zagađuje vodu i truje naše sugrađane. Vodocrpilište Vinokovščak snabdijeva vodom ovaj dio Varaždina. U posljednje dvije godine kroz mjesni odbor ne možemo ništa napraviti. Jendostavno, nitko ne reagira na naše apele - istaknuo je Draženko Mikac, vijećnik 5. MO Grada Varaždina.

Naveo je kako Već 15 godina gledaju istu sliku, a bilo je čak i gorih situacija.

- Stalno nešto gori, to se sve upije u tlo koje je porozno i odlazi u vodu. Svaka kišića ili voda odnosi svo to zagađenje u vodu. Kada bi tražili analizu vode, dobili bismo vjerojatno nešto što zadovoljava. Međutim, tražit ćemo neovisnu analizu vode od stručnjaka iz Zagreba da uzme analize vode s ovog tla i da se konačno dobije istinita informacija o stanju vode na ovom području - najavio je Mikac.

Prema izvješću Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, do požara otvorenog prostora je na spomenutom području došlo jučer, 27. ožujka.

- Dana 27.03.2017. izašli smo na požar otvorenog prostora kod Vinokoščaka u Varaždinu. Dolaskom na mjesto događaja utvrdili smo da gori suha trava i smeće na površini cca 300x300 metara. Požar smo pogasili pomoću vitla za brzo gašenje i naprtnjača uz utrošak od 5000 litara vode - stoji u izvješću JVP-a Grada Varaždina.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci