FOTO HNS na parlamentarne izbore izlazi sa HDZ-om u točkastoj koaliciji

vv | 25.3.2024. u 13:19h | Objavljeno u Aktualno

U subotu, 23. ožujka, održana je 10. sjednica Središnjeg odbora Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, na kojoj je glavna točka bila odlučivanje o izlasku na izbore za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja.

Nakon razmotrenih nekoliko opcija izlaska, Središnji odbor donio je odluku o koalicijskom izlasku HNS-a na parlamentarne izbore sa Hrvatskom demokratskom zajednicom, u takozvanoj točkastoj koaliciji. Odlučeno je i u kojim izbornim jedinicama će HNS ponuditi svoje kandidate kako bi se maksimizirao koalicijski potencijal. Riječ je o III. Izbornoj jedinici, gdje bi se za saborske mandate trebali boriti Predrag Štromar, saborski zastupnik HNS-a, i Robert Šplajt, načelnik općine Kumrovec, kao i u IV. Izbornoj jedinici, gdje HNS predlaže Marina Babića, gradskog vijećnika Grada Osijeka, te VIII. Izbornoj jedinici gdje se predlaže doc. dr. sc. Ivan Herak, bivši ministar turizma u Vladi RH.

Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS-a, pohvalio je dobru dosadašnju suradnju sa Hrvatskim Saborom i Vladom RH.

- Na osnovu dosadašnje vrlo korektne i uspješne suradnje, te obzirom na provedbu projekata i programa koje smo predložili, HNS je donio odluku da u ovom izbornom ciklusu ide u koaliciju s HDZ-om. Hrvatska narodna stranka se brine i trudit će se i dalje za bolji život mladih obitelji, umirovljenika, radnika i bolji suživot svih - rekao je Korotaj.

- Zahvaljujući našoj suradnji, JLS-ovi su dobili jače proračune i sredstva za vrtiće te nisu morali povećati cijenu za roditelje, a Vlada je donijela niz mjera za povećanje osobnih dohodaka i mirovina - naglasio je Korotaj.

Saborski zastupnik HNS-a, Predrag Štromar osvrnuo se na očekivanja HNS-a na ovim izborima.

- Siguran sa da će HNS nakon ovih izbora i dalje ostati parlamentarna stranka, kao što je bio i od prvih višestranačkih izbora. Očekujemo jedan ili dva mandata, koje bi trebali osvojiti u III. i IV. Izbornoj jedinici.

Jednako tako, prokomentirao je i HNS-ovu suradnju sa SDP-ovom i HDZ-ovom vladom.

- Imamo puno načelnika i gradonačelnika. U SDP-ovoj Vladi im se smanjio proračun za 30 do 50 posto, a kad smo ušli u Vladu s HDZ-om odmah im je proračun porastao između 30 i 80 posto. To za građane znači puno bolji uvjeti života, ali znači i rast naših gradova i općina u zadnjih sedam godina. Ova koalicija će nam omogućiti da nastavimo s radom na ostvarenju naših programa i projekata, kako lokalnih tako i nacionalnih i da dalje unapređujemo našu državu- rekao je Štromar.