FOTO DC North - najveći i najmoderniji podatkovni centar u nas i regiji s certifikatom Tier III Facility Foto: Krešimir Đurić

FOTO DC North - najveći i najmoderniji podatkovni centar u nas i regiji s certifikatom Tier III Facility

vv | 24.10.2023. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Grabar: Iako je ovo najveći podatkovni centar u nas i šire, to je samo mali korak u odnosu na ono što slijedi

DC North, najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji, koji ima i visoki sigurnosni certifikat, svečano je otvoren danas u Varaždinu u nazočnosti predsjednika RH Zorana Milanovića, ministra gospodarstva i izaslanika VLade RH Davora Filipovića, varaždinskog župana i izaslanika predsjednika Sabora RH Anđelka Stričaka, varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića te ostalih uzvanika.

-Htjeli smo podatkovni centar kako bismo mogli svojim klijentima ponuditi kompletnu i sigurnu uslugu, a zbog provedenih standarda, riječ je i o jednom od najvećih privatnih doprinosa nacionalnoj i ekonomskoj sigurnosti RH, naglasio je Matija Grabar, koji je imao viziju za ovaj projekt kao predsjednik uprave Cratisa, većinskog vlasnika DC North, čiji je suvlasnik i Muraplast. 

DC North, čija je vrijednost nakon prve faze 17 milijuna eura, a nakon druge faze bit će vredniji od 20 milijuna eura,. nalazi na parceli od 12 000 m2, a obuhvaća više od 2 000 kvadrata  IT prostora te ima više od 4MW instalirane snage.  Uz opskrbu električnom energijom, ima i generatore struje na gorivo, a raspolaže i vlastitim radarom.

-DC nort je najsigurnije i najčuvanije mjesto za pohranu podataka. To je prepoznao i svjetski renomirani Uptime Institut, koji je podatkovnom centru dodijelio certifikat Tier III Facility, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj, ukazao je Darko Pintarić, direktor tvrtke DC North, najzaslužniji što u varaždinskom Brezju zaživjela smjela vizija.

Govoreći o prvom podatkovnom centru izvan Zagreba, Grabar se osvrnuo i na buduće planove..

 -Iako je ovo najveći podatkvni centar u nas i šire, to je samo mali korak u odnosu na ono što slijedi, naglasio je predsjednik uprave Cratisa.