Fond zatvorio natječaj, za energetsku obnovu kuća javilo se 11.926 građana Foto: Pexels/ilustracija

Fond zatvorio natječaj, za energetsku obnovu kuća javilo se 11.926 građana

Varaždinske vijesti | 14.3.2024. u 19:02h | Objavljeno u Aktualno

Sljedeći javni poziv bit će za kupnju energetski učinkovitih vozila - poziv vrijedan 15 milijuna eura Fond će objaviti krajem mjeseca

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 14. ožujka u 12 sati privremeno zatvorio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, na koji je zaprimljeno čak 11.926 zahtjeva građana.

- S obzirom na ovogodišnji rekordan budžet od 120 milijuna eura, nakon što se obrade sve prijave za očekivati je da će sredstva biti dovoljna za sve vlasnike kuća koji imaju svu potrebnu i prihvatljivu dokumentaciju, a što je bila i intencija ovog javnog poziva - priopćili su iz Fonda.

- Jako smo zadovoljni kako je tekao tijek prijava i što ovoliko građana želi energetski obnoviti svoje domove. To pokazuje da su svjesni svih koristi koje ovaj program nudi te nam je veliki interes indikator da i dalje nastavimo poticati građane na putu prema energetskoj učinkovitosti, ali i energetskoj neovisnosti - rekao je direktor Fonda Luka Balen.

Kako navode iz Fonda, vremena za pripremu dokumentacije je bilo dovoljno, s obzirom da su Uvjeti Javnog poziva i Tehnički uvjeti objavljeni u prosincu prošle godine. Uz poziv su jučer bila objavljena još dva obrasca, u koje je trebalo upisati osnovne podatke o prijavitelju i planiranim mjerama te, kako ističu iz Fonda, "nisu zahtijevali posebna tehnička znanja, kao ni rad u aplikaciji s izuzetno jednostavnim sučeljem".

Fond je najavio da će idući tjedan objaviti popis svih zaprimljenih prijava, a informaciju o zaprimanju prijavitelji već sada mogu pronaći u svom korisničkom pretincu sustava e-građani.

Zatražena sredstva građani planiraju uložiti u bolju toplinsku izolaciju, učinkovitu stolariju i sustave korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući i mikrosolare. Investitori u fotonaponske elektrane su na ovom pozivu po prvi put sufinanciranje mogli dobiti i za punionice za električna vozila, kao dodatnu mjeru poticanja dekarbonizacije prometa.

Sljedeći javni poziv koji Fond priprema za građane upravo je onaj za kupnju energetski učinkovitih vozila. Poziv vrijedan 15 milijuna eura Fond će objaviti krajem mjeseca.