Filipović: Ovo mi je najbolji početak tjedna otkada sam postao ministar

vv | 24.10.2023. u 17:44h | Objavljeno u Aktualno

- Moram vam priznati: ovo mi je najbolji početak tjedna otkada sam postao ministar - ustvrdio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja i izaslanik predsjednika Vlade RH, pozdravljajući okupljene na svečanom otvorenju DC Northa, najvećem i najmodernijem podatkovnom centru u nas i šire.

Jučer, kako je pojasnio, nazočio je otvaranju ulaganja od 20 milijuna eura u Jakovlju, a danas isto takvog impresivnog ulaganja.

 - Ovo nisu boli kakva ulaganja, već ona koja će stvarati visoku dodanu vrijednost. No, uz visinu ulaganja, posebno me oduševila me pozitivna energija ulagača i samopouzdanje te vjera u vlastite sposobnosti, kao i vjera u Varaždin i Varaždinsku županiju, a u konačnicu i Hrvatsku - naglasio je Filipović te pozvao okupljene da pljeskom pozdrave ulaganje.

Osvrćući se na izazove koje vidi pred Hrvatskom, ministar je izdvojio 3D, odnosno dekarbonizaciju, demografiju i digitalizaciju.  

- Ulaganje u DC North primjer je ulaganja u digitalizaciju i transformaciju našeg društva. Podatkovni centri kakav je danas otvoren, okosnica su digitalnog svijeta, a ulaganje od 17 milijuna eura je hvale vrijedna - naglasio je Filipović.

Digitalizacija, kako je dodao, utječe na naš način života.

- Mogućnosti koje pružaju digitalne tehnologije vidim kao priliku za Hrvatsku, koja može biti još konkurentnija, stoga je DV North uvršten na listu strateških projekata RH jer razvija osnovnu  infrastrukturu za upravljanje temeljenim podacima - ukazao je.

Vlada RH, kako je napomenuo, cijelo ove vrijeme izložena je rizicima, od Covid pandemije pa do ruskih napada.

- Vlada je u vrijeme covid krize isplaćivala plaće za 850 tisuća zaposlenika, a sve da se omogući kako takvo okruženje za poslovanje. Kada uzmete posljednji kvartal  pretpandemijskoj godini i ove godine, vidite ukupan rast BDP-a od 13 posto, što je drugi rezultat u EU, odmah iza Irske, koja se često isključuje iz ovakvih analiza. Dakle, i to je pokazatelj da smo dobro upravljali krizama, a to su prepoznale i rejting agencije, kao Fitch i S&P Koje nam daju najveći investicijski rejting, odnosno iz stabilnih u pozitivne.  To je dokaz stabilnog okvira koji omogućuje dolazak ulagača u našu zemlju, kao što su ove sada ili one u iz SAD-a Osijeku započete u lipnju, koja će otvoriti više od tisuću radnih mjesta, ili Knaufa u Novom Marofu od 100 milijuna eura pa MIV-s, kao što je spomenuo gradonačelnik Bosilj. Prema tome, činimo sve da Hrvatska bude još atraktivnija za ulaganja - poručio je Filipović.

Isto tko, kako je dodao, veseli ga što po srijedi nisu bilo kakva ulaganja, već ona koja se oslanjaju na niskougljične tehnologije.

- Postoje sredstva u fondu, a najavljena su i nova pa vas pozivam da iskoristite svaki cent koji imamo na raspolaganju. Ministarstvo će vam biti na raspolaganju da bi zajedno napravili još boljim mjestom za život i rad. Stoga, nastavit ćemo s politikom da potičemo rast i razvoj, ali istovremeno ćemo voditi računa o onima kojima je pomoć najpotrebnija - rekao je Filipović te najavio rasterećenje parafiskalnim nametima od 130 milijuna eura.

dc_north_stricak.jpg

I Anđelko Stričak, varaždinski župan te izaslanik predsjednika Sabora, pozdravio je ulaganje.

- Ovo nije samo investicija, ovdje svjedočimo snovima mlade osobe, koja zahvaljujući svome timu i upornosti znanju je uspjela. To nam govori ako si takav, ako vjeruješ u sebe i suradnike te stremiš da ostvariš svoj cilj, da možeš uspjeti. No ova investicija, kao i sve koje se odvijaju na području Varaždinske županije, nam govore i još dvije stvari. Da smo sigurni kao država, županija i grad za kapital koji ne ide u nestabilne sredine. Nitko neće svoj novac investirati a da ne zna što će biti sutra. Ova investicija nam daje potvrdu o sigurnosti, a s druge strane je nadograđuje. Moramo slijediti trendove u svijet. Trenutačno u našoj županiji, odnosno damo četiri sredine,  u Varaždinu i Novom Marofu, te općinama Kneginec i Vidovec, imamo ulaganja veća od 300 milijuna eura. Nikada toliko - naglasio je Stričak. zažalivši puno sreće u daljnjem radu timu Cratisa koji je najavio nova ulaganja.