Prihvaćena integralna nagodba; je li to kraj sudskih sporova ili početak novih problema?

| 17.7.2020. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Na online sjednici Gradskog vijeća upravo je prihvaćen i "vrući krumpir" sjednice - Zaključak o davanju suglasnosti na integralnu nagodbu dugogodišnjih sudskih sporova koji uključuju sanaciju bala u Brezju, zamjenu i kupoprodaju zemljišta.

Zaključak je prihvaćen sa tijesnom većinom od 13 vijećnika za, jedan protiv (nestranački Vjeran Strahonja) i troje suzdržanih (Mladenović, Patafta i Sevšek). 

Prilikom glasanja moglo se primjetiti da neki vijećnici nisu kamerom uključeni u sjednici, nego se čuo samo glas iz pozadine, a pritom su se čuli i razni pozadinski zvukovi, dok jedna vijećnica s Nezavisne liste Ivana Čehoka nije bila u tom trenutku online tako da je na kraju glasalo ukupno 17 vijećnika.

U raspravu su se kao kritičari nagodbe uključili  Vjeran Strahonja i Denis Mladenović. Strahonja je isticao da u zaključku nagodbe nema dokumenata, za koje stoji da su priloženi, kao što su cjelovita mišljenja odvjetnika te ističe da se kroz nagodbu u cijelu priču s balama uvlači gradsko komunalno poduzeće Čistoća, te da to može za to poduzeće imati dalekosežne posljedice tj. rizike za njegovo buduće poslovanje.

- Volio bih da se razriješi barem dio sporova, ali još nam neki ostaju i ovo je pilot-projekt za aerodrom - rekao je Strahonja misleći na pravni postupak vezano za varaždinski aerodrom, a u koji je također uključena tvrtka T7 Vis tj. Davor Patafta.

Mladenović se pita zašto o nagodbi pravnici imaju različita mišljenja aludirajući na one koji tvrde da nagodbom Čehok i Patafta "peglaju" svoje sudske procese. 

Mario Lešina, a kasnije i sam Davor Patafta Mladenoviću odgovaraju da se nikome ne može naknadno ni odmoći, ali niti pomoći za eventualno kazneno djelo tj. da ga kasniji potezi ne mogu amnestirati od kaznene odgovornosti.

I predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan ističe da su prijetnje kojima su vijećnici bili izloženi uoči sjednice neprihvatljivi i da se integralnom nagodbom ne može utjecati na tijek kaznenih postupaka. Replicirajući Mladenoviću, koji ga je prozvao za promjenu mišljenja po pitanju nagodbe o zamjeni zemljišta u Jalkovcu i Brezju, odgovorio je da je istina da je tada bio protiv, ali zato što se od početka zalagao za integralnu, a ne parcijalnu nagodbu.

Da su se o svakom sporu išli nagoditi pojedinačno, tumači Habijan, cijena za Grad bi ukupno bila vjerojatno puno veća od one koja je postignuta integralnom nagodbom.

Gradonačelnik Ivan Čehok, vezano za sufinanciranje Fonda, više je puta rekao da će pravnim putem tražiti sufinanciranje, ukoliko to Fond odbije, jer prema mišljenju odvjetnika za to imaju pravne osnove.

Vijećnici su također prihvatili Odluku o davanju suglasnosti za objavu poziva za iskaz interesa za kupovinu dionica Termoplina u suvlasništvu Grada. Za ovu je odluku glasalo17 vijećnika prisutnih na sjednici putem aplikacije Zoom, dok je samo Denis Mladenović bio suzdržan.

Grad je suvlasnik paketa od 50,99% dionica Termoplina, a ukupnu tržišnu vrijednost poduzeća sudski vještak Željko Bunić procijenio je na iznos od 280 do 298 milijuna kuna. Pritom vještak napominje da bi na tržištu Grad za svoj paket dionica mogao dobiti i više od procijenjenih 140 do 150 milijuna kuna.

Označeno u