Europski ured za borbu protiv prijevara istražuje Centar za rehabilitaciju Varaždin!?

vv | 20.8.2021. u 18:54h | Objavljeno u Aktualno

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) traži procesuiranje Centar za rehabilitaciju Varaždin, kojeg je osnovala Ustanova za zdravstvenu njegu Lekić, kao i da vrati više od četiri milijuna kuna koje je dobio iz EU fonda za projekte za osobe s invaliditetom, odnosno ljude iz ruralnih krajeva koji imaju određena mentalna i fizička oštećenja, budući da su projekte aktivnoti ostvarene u manjem dijelu, no krivotvrenom je dokumentacijom prikazivano drukčije, tvrdi Telegram.

Ako je to točno, novi su to problemi za Dubravku Lekić, osnivačicu Ustanove za zdravstvenu njegu Lekić, koja se početkom godine našla među više osoba koje prijavljene Županijskom državnom odvjetništvu od strane PU varaždinske prijavila.

Izabrana, ali...

Podsjetimo, nakon kriminalističkog istraživanja, Dubravku Lekić - koja je na izborima 2017. bila kandidatkinja Lige za Varaždin za zamjenicu varaždinskoga gradonačelnika, zajedno s Davorom Pataftom, kojem je prepustila mjesto vijećnika - policija je kazneno prijavila za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Kako se sumnja, Lekić je donosila odluke o iznosima mjesečnih naknada koje će se isplaćivati njoj kao predsjednici te ostalim članovima upravnog vijeća centra za rehabilitaciju i doma za starije i nemoćne osobe, ustanova čiji je osnivač njezina ustanova za zdravstvenu njegu. Naime, kako navodi policija, budući da za ove naknade centar i dom nisu imali novčanih sredstava iz ostalih prihoda, predsjednici i članovima upravnog vijeća centra od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine isplaćeno je oko osam milijuna kuna, a doma oko 950.000 kuna, odnosno ukupno oko 10.104.000 kuna, od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih.

-Za navedene se je isplate Ministarstvo očitovalo da se radi o nenamjenskom trošenju novčanih sredstava koja se uplaćuju centru i domu u svrhu pružanja usluge smještaja njihovim korisnicima. Takvim postupanjem 77-godišnjakinja je povrijedila svoju dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koji se temelje na zakonu te pribavila protupravnu imovinsku korist i prouzročila materijalnu štetu centru i domu, kao i korisnicima navedenih ustanova, izvijestila je policija.

Tko je još prijavljen

Policija je također utvrdila da je osumnjičena kao osnivač ustanove za zdravstvenu njegu, u dogovoru sa 44-godišnjom Z.L, odgovornom osobom te ustanove, protivno odredbama Zakona o ustanovama, od 18. svibnja 2010. do 28. veljače 2011. isplatila dobiti, i to tako da je donijela devet odluka o isplati dobiti dijelom uplatama na račun, a dijelom isplatama u gotovini, u ukupnom iznosu od oko 253.000 kuna.

Nadalje, policija je utvrdila da su ravnateljice centra za rehabilitaciju, i to I.K. (43) od 1. siječnja 2010. do 31. svibnja 2015. , zatim K.K. (54) od 1. lipnja 2015. do 31. svibnja 2016. godine te na kraju Ž.J. (39) – odobravale i potpisivale ugovore o pozajmicama centra prema poduzeću, koje se bavi turizmom i ugostiteljstvom u vlasništvu Z.L. i I.K., unatoč činjenici da centar nije imao dovoljno novčanih sredstava iz ostalih izvora poslovanja iz kojih bi se takve pozajmice mogle isplatiti.

-Tako je isplata pozajmica u iznosu od oko 6,9 milijuna kuna od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine bila neosnovano isplaćena od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, koji je centru dodijeljen u svrhu brige o korisnicima, navodi policija.

Uz to, kako se navodi, u Z.L. i K.K. od 2010. do 2012. godine su propustile uvećati osnovicu poreza na dobit za kamate vezanu uz dane pozajmice, uslijed čega nije utvrđena porezna obveza u iznosima koji prelaze 20.000 kuna.

-Takvim je postupanjem od strane istih izbjegnuto plaćanje poreza na dobit u ukupnom iznosu od oko 635.000 kuna, tvrdi policija, ukazujući da je su tako ispunile obilježja kaznenog djela Utaja poreza ili carine.