Europski tjedan prevencije raka vrata maternice: Ne zaboravite na redovne ginekološke preglede Foto: ilustracija

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice: Ne zaboravite na redovne ginekološke preglede

Varaždinske vijesti | 22.1.2022. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

Prvi mjesec u godini već je tradicionalno posvećen temama vezanim za rak vrata maternice. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se 15. siječnja, a Europski tjedan prevencije raka vrata maternice ove godine u tjednu od 17. do 23. siječnja.

- U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovo se javlja u nešto mlađoj dobi. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je četvrto sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. Važno je napomenuti da nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i otkriti u vrlo ranoj fazi, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama - napominje mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo te županijska koordinatorica za Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Međutim, ukazala je, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje su vrlo visoki, i ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena.

Zbog mogućnosti prevencije, i velikog tereta koji predstavlja, Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2020. godine usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice (stopa incidencije <4/100.000 žena). Jedan od preduvjeta za ostvarenje tog cilja je visok stupanj procijepljenosti i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.

- Osim toga, prošle je godine usvojen i Europski plan borbe protiv raka, koji kao jedan od ciljeva ima i pružanje potpore zemljama članicama u eliminaciji raka vrata maternice. Kao nužni koraci navode se usvajanje i implementacija organiziranog probira na rak vrata maternice temeljenog na najnovijim dokazima, poboljšanje obuhvata probirom (posebno u zemljama Srednje i Istočne Europe), osigurano liječenje otkrivenih premalignih i malignih promjena te povećanje cijepnog obuhvata na 90% do 2030. godine - napominje dr. Stipešević Rakamarić.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina.

>> RAK VRATA MATERNICE Cjepivo protiv HPV-a sprječava oko 90% slučajeva raka cerviksa

- HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola. Iako sprečava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test) - naglašava dr. Stipešević Rakamarić i dodaje da u Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice.

- Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019.) u RH je 78% žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (PAPA – test) u posljednje 3 godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo liječenje vrlo uspješno. Osim PAPA testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje. Obrisak vrata maternice i rodnice analiziraju se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a - pojasnila je.

Za više informacija o samoj bolesti, prevenciji i liječenju raka vrata maternice možete posjetiti internetsku stranicu o raku vrata maternice sa sloganom "NEĆU RAK". Osim ciljanoj populaciji, ženama, stranica je namijenjena i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Na stranici postoji i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem online obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama.

- U Varaždinskoj županiji u 2019. godini (zadnji dostupni podaci Registra za rak o obolijevanju) je 11 žena oboljelo od raka vrata maternice, a kod daljnjih 25 žena je dijagnosticiran karcinom in situ. U 2020. godini od raka vrata maternice u Varaždinskoj županiji su umrle 2 žene. U istoj godini bilo je 63.552 žena u skrbi kod ginekologa u PZZ od kojih je 18.544 i koristilo zdravstvenu zaštitu - navodi dr. Stipešević Rakamarić.

- Urađeno je 8.918 PAPA- testova od čega 128 testova kod djevojaka <=18 godina, a 8.150 kod >19 godina. 640 PAPA – testova se odnosi na žene starije od 65 godina , prema izvješćima 9 timova za zdravstvenu zaštitu žena na području VŽ u 2020. godini - dodala je.

Također je napomenula kako će Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije – Djelatnost za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu ove godine fokus staviti na primarnu prevenciju cijepljenjem kroz organiziranu edukaciju o HPV- u i cijepljenju u srednjim školama, u sklopu provedbe edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju Nacionalnog preventivnog programa "Živjeti zdravo".

- Edukacija je dogovorena sa Srednjom školom u Ivancu i Srednjom školom u Novom Marofu , a održana je već ranije u Srednjoj školi u Maruševcu te Gospodarskoj školi Varaždin gdje će se u narednim tjednima provesti evaluacija. Edukaciju o spolnom i reproduktivnom zdravlju kontinuirano provodi i Djelatnost školske i adolescentne medicine ZZJZ u svim školama na području županije, prema svom planu i programu rada - istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

- Sve žene u dobi od 25 – 64 godine pozivamo da obavljaju redovne ginekološke preglede uz PAPA test i HPV test te brinu o svom zdravlju prema uputama ginekologa. Preventivni pregledi preporučuju se jednom godišnje, a PAPA – test i HPV – test prema uputi ginekologa. Mlada žena (u dobi do 24 godine) treba ići kod ginekologa na PAPA-test onoliko često koliko joj to preporuči liječnik s obzirom na zdravstveno stanje i ginekološke nalaze, što može biti, ako su prethodni Papa-testovi bili uredni, jednom godišnje. Žene u dobi od 25 godina i starije, ako su prethodni Papa-testovi bili uredni, trebaju ići na preventivne preglede svake tri godine. Ovisno o rezultatu PAPA testa ili HPV testa, ginekolog upućuje ženu na daljnje pretrage koje mogu uključivati ponavljanje PAPA testa i/ili testiranja na HPV i/ili kolposkopiju (pregled vrata maternice pod velikim povećanjem) - pojasnila je.

- Bez obzira što se rak vrata maternice ne nalazi među 15 vodećih sijela raka u žena, on je i dalje pitanje od velikog javnozdravstvenog interesa jer je u potpunosti preventabilan. Do invazivnih slučajeva raka vrata maternice, a osobito smrti ne bi smjelo ni doći s obzirom na dostupne preventivne alate i intervencije - poručila je za kraj dr. Stipešević Rakamarić.