RAK VRATA MATERNICE Cjepivo protiv HPV-a sprječava oko 90% slučajeva raka cerviksa

| 15.1.2022. u 11:27h | Objavljeno u Društvo

Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Stoga smo u povodu Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice (15. 01.) i Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice (17.-23.01.) razgovarali sa specijalisticom školske medicine dr. Tanjom Obelić-Babok.

Naime, jedna od preventivnih mjera je cijepljenje protiv HPV-a, koje od 2015. provodi Djelatnost za preventivnu školsku medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, čija je voditeljica dr. Obelić-Babok.

- Infekcija HPV-om najčešća je spolno prenosiva bolest u većini zemalja. Može se prenijeti sa zaražene na zdravu osobu kontaktom tijelom o tijelo za vrijeme predigre i bez spolnoga odnosa. Poznato je više od 200 tipova HPV-a, oko pedesetak ih inficira genitalno područje, od kojih su neki niskorizični (uzrokuju spolne bradavice), a neki visokorizični (mogu uzrokovati zloćudne promjene u stanicama). Najveći broj zaraženih osoba uspijeva svladati infekciju, no ako se virus zadrži u stanicama sluznice, promjene na stanicama mogu napredovati sve do razvoja raka. U žena rak može nastati na vratu maternice, rodnici, stidnici, grlu i anusu. U muškaraca se rak može razviti na sluznici genitalnoga područja, anusu, grlu ili penisu - pojasnila je dr. Obelić-Babok.

Gotovo sve oblike raka i druge bolesti povezane s HPV-om uzrokuje 9 tipova virusa koje sadrži cjepivo dostupno pod nazivom Gardasil 9.

- Ovo cjepivo sprječava oko 90% slučajeva raka cerviksa, raka vulve, 85% raka vagine, 95% slučajeva raka anusa, te oko 90% slučajeva anogenitalnih bradavica – napominje Obelić-Babok i dodaje kako interes za cijepljenjem raste iz godine u godinu.

Obavijest o cijepljenju šalje se preko škole, a roditelji su upoznati da za sve dodatne informacije slobodno kontaktiraju školskog liječnika.

- 2017. cijepljeno je svega 10% ciljane populacije. U prošloj školskoj godini cijepljeno je oko 47% učenika osmih razreda naše županije, skoro podjednaki broj djevojaka i mladića. Za istaknuti je područje Ivanca i okolice s preko 90% procijepljenosti osmaša. Veseli porast broja mladića koji se cijepe jer HPV ne radi razliku između muškaraca i žena, oba spola mogu biti nositelji i prenositelji bolesti. Redovito nam se javljaju i srednjoškolci i studenti za cijepljenje, koji su ranije bili neodlučni – naglasila je.

Djevojčice i dječaci u dobi do uključivo 14 godina primaju dvije doze cjepiva u razmaku od šest mjeseci, a nakon 15. rođendana cjepivo se prima u tri doze. Kada je riječ o nuspojavama cijepljenja, dr. Obelić-Babok kaže da su najčešće zabilježene bile lokalne reakcije na mjestu uboda, lokalizirana osjetljivost i bol koja spontano nestaje, što su simptomi karakteristični za bilo koju vrstu cjepiva.

- Cijepljenje je samo jedna od preventivnih mjera za smanjenje učestalosti raka. Mjere koje treba redovito provoditi su: edukacija mladih o odgovornom spolnom ponašanju, cijepljenje protiv HPV-a te redoviti preventivni ginekološki pregledi. To je siguran put prema zaštiti od raka vrata maternice – napomenula je za kraj.

Kako navodi HZJZ, u Hrvatskoj je prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak u 2019. godini dijagnosticirano 268 slučajeva (stopa 12,8/100.000) raka vrata maternice. Javlja se u nešto mlađoj dobi nego druga sijela raka – u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a prosječna dob prilikom dijagnoze je bila 57 godina.

Prema podacima o smrtnosti, u 2020. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrlo je 126 žena (stopa 6,1/100.000), od kojih je 37% bilo mlađe od 60 godina.

Iako se u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina bilježi pad incidencije raka vrata maternice, stopa mortaliteta ostaje stabilna.

- Svjetska zdravstvena organizacija je u studenom 2020. usvojila Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice, pri čemu se eliminacija raka vrata maternice kao javnozdravstvenog problema definira kao stopa manja od 4 oboljele žene na 100.000. U Hrvatskoj, iako je u smanjenju, još uvijek bilježimo znatnu višu stopu što ukazuje na puno prostora za napredak u metodama primarne i sekundarne prevencije raka vrata maternice - naglasili su iz HZJZ-a.