RAK VRATA MATERNICE Cjepivo protiv HPV-a sprječava oko 90% slučajeva raka cerviksa

| 15.1.2022. u 11:27h | Objavljeno u Društvo
LS METAL

Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Stoga smo u povodu Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice (15. 01.) i Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice (17.-23.01.) razgovarali sa specijalisticom školske medicine dr. Tanjom Obelić-Babok.

Naime, jedna od preventivnih mjera je cijepljenje protiv HPV-a, koje od 2015. provodi Djelatnost za preventivnu školsku medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, čija je voditeljica dr. Obelić-Babok.

- Infekcija HPV-om najčešća je spolno prenosiva bolest u većini zemalja. Može se prenijeti sa zaražene na zdravu osobu kontaktom tijelom o tijelo za vrijeme predigre i bez spolnoga odnosa. Poznato je više od 200 tipova HPV-a, oko pedesetak ih inficira genitalno područje, od kojih su neki niskorizični (uzrokuju spolne bradavice), a neki visokorizični (mogu uzrokovati zloćudne promjene u stanicama). Najveći broj zaraženih osoba uspijeva svladati infekciju, no ako se virus zadrži u stanicama sluznice, promjene na stanicama mogu napredovati sve do razvoja raka. U žena rak može nastati na vratu maternice, rodnici, stidnici, grlu i anusu. U muškaraca se rak može razviti na sluznici genitalnoga područja, anusu, grlu ili penisu - pojasnila je dr. Obelić-Babok.

Gotovo sve oblike raka i druge bolesti povezane s HPV-om uzrokuje 9 tipova virusa koje sadrži cjepivo dostupno pod nazivom Gardasil 9.

- Ovo cjepivo sprječava oko 90% slučajeva raka cerviksa, raka vulve, 85% raka vagine, 95% slučajeva raka anusa, te oko 90% slučajeva anogenitalnih bradavica – napominje Obelić-Babok i dodaje kako interes za cijepljenjem raste iz godine u godinu.

Obavijest o cijepljenju šalje se preko škole, a roditelji su upoznati da za sve dodatne informacije slobodno kontaktiraju školskog liječnika.

- 2017. cijepljeno je svega 10% ciljane populacije. U prošloj školskoj godini cijepljeno je oko 47% učenika osmih razreda naše županije, skoro podjednaki broj djevojaka i mladića. Za istaknuti je područje Ivanca i okolice s preko 90% procijepljenosti osmaša. Veseli porast broja mladića koji se cijepe jer HPV ne radi razliku između muškaraca i žena, oba spola mogu biti nositelji i prenositelji bolesti. Redovito nam se javljaju i srednjoškolci i studenti za cijepljenje, koji su ranije bili neodlučni – naglasila je.

Djevojčice i dječaci u dobi do uključivo 14 godina primaju dvije doze cjepiva u razmaku od šest mjeseci, a nakon 15. rođendana cjepivo se prima u tri doze. Kada je riječ o nuspojavama cijepljenja, dr. Obelić-Babok kaže da su najčešće zabilježene bile lokalne reakcije na mjestu uboda, lokalizirana osjetljivost i bol koja spontano nestaje, što su simptomi karakteristični za bilo koju vrstu cjepiva.

- Cijepljenje je samo jedna od preventivnih mjera za smanjenje učestalosti raka. Mjere koje treba redovito provoditi su: edukacija mladih o odgovornom spolnom ponašanju, cijepljenje protiv HPV-a te redoviti preventivni ginekološki pregledi. To je siguran put prema zaštiti od raka vrata maternice – napomenula je za kraj.

Kako navodi HZJZ, u Hrvatskoj je prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak u 2019. godini dijagnosticirano 268 slučajeva (stopa 12,8/100.000) raka vrata maternice. Javlja se u nešto mlađoj dobi nego druga sijela raka – u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a prosječna dob prilikom dijagnoze je bila 57 godina.

Prema podacima o smrtnosti, u 2020. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrlo je 126 žena (stopa 6,1/100.000), od kojih je 37% bilo mlađe od 60 godina.

Iako se u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina bilježi pad incidencije raka vrata maternice, stopa mortaliteta ostaje stabilna.

- Svjetska zdravstvena organizacija je u studenom 2020. usvojila Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice, pri čemu se eliminacija raka vrata maternice kao javnozdravstvenog problema definira kao stopa manja od 4 oboljele žene na 100.000. U Hrvatskoj, iako je u smanjenju, još uvijek bilježimo znatnu višu stopu što ukazuje na puno prostora za napredak u metodama primarne i sekundarne prevencije raka vrata maternice - naglasili su iz HZJZ-a.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci