Ministri Vlaho Orepić i Ante Šprlje te državna tajnica Maja Grubišin Foto: Krešimir Đurić

Dvojica ministra u Varaždinu predstavila sustav ePodnesak

| 21.3.2017. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

Dvojica MOST-ovih ministra, ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, danas su na varaždinskom Prekršajnom sudu predstavili sustav ePodnesak. Riječ je o servisu elektroničke razmjene podataka zahvaljujući kojem MUP odsad može elektroničkim putem prekršajnim sudovima podnijeti optužni prijedlog, prigovor protiv obveznog prekršajnog naloga, prigovor protiv prekršajnog naloga te izjavu za donošenje odluke o prekršaju na temelju sporazuma. Ovim se projektom MUP-u također omogućuje uvid u predmete u kojima sudjeluje kao tužitelj što će policijskim službenicima dati puno brži alat za reakciju.

- Danas je početak jednog velikog procesa u digitalizaciji unutar pravosudnog sustava u segmentu prekršajnog sudovanja. Želja nam je da se poslovni procesi u potpunosti informatiziraju, da se suci i službenici rastere nepotrebnog administriranja te da se papiri gotovo izbace iz prekršajnog sudovanja. Takva će suradnja policije i prekršajnih sudova ujedno pridonijeti i boljem funkcioniranju države - rekao je Šprlje dodavši da će se ovim pilot-projektom koji se na Prekršajnom sudu u Varaždinu provodi od 8. ožujka postići ekonomičnost zbog enormnih ušteda. Naime, policija prekršajnim sudovima godišnje dostavi čak 115.404 predmeta te se Šprlje nada da će do kraja godine ti svi predmeti ići digitalnim putem, bez hrpe papirologije.

Varaždinski Prekršajni sud je, dodaje, odabran za provođenje pilot projekta obzirom na odlične rezultate kako toga suda, tako i Trgovačkog i Županijskog suda.

- Varaždinsko je područje jedno od boljih pravosudnih područja te prihvaća nove ideje i intenzivno radi na razvoju kvalitetnog pravosuđa - napomenuo je Šprlje dodavši da im je cilj da do kraja godine sustav ePodneska zaživi i na ostalim prekršajnim sudovima u Hrvatskoj, a tijekom njegova mandata i na trgovačkim i županijskim sudovima.

Orepić je tek kratko izjavio da je ovo izniman iskorak u olakšavanju procedure, dok je na novinarsko pitanje zašto su kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira još uvijek izražene u njemačkim markama odgovorio da je to jedna od manjih stavki koje moraju regulirati.

- Tijekom ove godine napravit ćemo čitav niz izmjena i uredbi koje definiraju naš rad i standardiziraju postupke policije te vas pozivam da nas budno pratite i skrećete pozornost što treba promijeniti. Bit će na dvomjesečnoj javnoj raspravi i dostupan svima jer nam je cilj dobiti zajednički konsenzus svih političkih opcija jer moramo imati policiju koju će podržavati sve političke opcije - rekao je Orepić.

sud

sud1

sud2

sud3

 

Označeno u