DRUGA STRANA BLAGDANA "Dolaze nam i oni koji su iznad cenzusa i pitaju možemo li im pomoći" Foto: Krešimir Đurić; GDCK Varaždin

DRUGA STRANA BLAGDANA "Dolaze nam i oni koji su iznad cenzusa i pitaju možemo li im pomoći"

| 12.12.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Godinu iza nas obilježili su inflacija i drastična poskupljenja i sve se teže spaja kraj s krajem. A udar poskupljenja, osobito hrane, najviše osjećaju oni najsiromašniji.

- Korisnici su nam uglavnom primatelji zajamčene minimalne naknade i umirovljenici s mirovinama do 2.300-2.500 kuna, beskućnici, oni koje nam župnici preporuče jer teško žive, ali nikoga ne odbijamo... Pad standarda osjećamo svi, pa nam dolaze i oni koji su iznad cenzusa i pitaju možemo li im pomoći. Najugroženiji su samci. Režije su kao i za dvoje, a samac ima samo jedno primanje. Morali bismo senzibilizirati obitelj i rodbinu da pomognu takvima. Velika je ugroza i u obiteljima s dvoje-troje djece, a samo jedan roditelj radi. No svi se problemi mogu riješiti ako sudjeluje zajednica – rekao nam je Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije.

Caritas potrebitima pomaže na razne načine.

- U Pučkoj kuhinji u Varaždinu dnevno imamo od 272 do više od 300 korisnika, dakle godišnje pripremimo od 105.000 do 110.000 obroka. U Čakovcu imamo Dom za djecu s invaliditetom. U poludnevnom boravku je 15 djece s najtežim oblikom cerebralne paralize, a 40-ak djece je u povremenom boravku, gdje dobivaju stručnu pomoć logopeda, rehabilitatora i psihologa. U Caritasovom Domu za starije osobe u Ivancu svih 117 mjesta je popunjeno. Tu pomažemo i tako što za 10-15 osoba, koje nemaju nikoga, Biskupija iz sredstava za Caritas pokriva troškove – istaknuo je Šola.

Kako u Caritasu, Socijalnoj samoposluzi "Kruh sv. Antuna" i varaždinskom Crvenom križu pomažu osobama u potrebi, tko je najugroženiji, u kojoj mjeri inflacija utječe na broj njihovih korisnika i kako se građani mogu uključiti i pomoći svojim sugrađanima, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...