"Zbog neprovođenja obrane od tuče idemo u prosvjed 1. srpnja. Gdje? Iznenađenje!"

VV | 26.6.2023. u 15:20h | Objavljeno u Aktualno

Davor Dretar, zastupnik Domovinskog pokreta, na današnjoj konferenciji za medije komentirao je katastrofalne tuče koje su pogodile sjeverozapad Hrvatske te je iznio zahtjev za podnošenjem ostavke ministrice poljoprivrede zbog neprovođenja važećeg Zakona o sustavu obrane od tuče te najavio prosvjed zbog neprovođenja obrane od tuče.

- Domovinski pokret zahtijeva od premijera Andreja Plenkovića da trenutno smijeni ministricu poljoprivrede Mariju Vučković. Razlog je katastrofalno neprovođenje važećeg Zakona o sustavu obrane od tuče koji je na snazi od 2007. godine. Sve priče o učinkovitosti, polovičnoj učinkovitosti ili neučinkovitosti sustava obrane od tuče uopće nisu bitne. Bitno je da imamo važeći zakon i da ga ministrica i premijer ne provode, a rasprave i dalje nema - naglasio je Dretar.

Rekao je kako poziva premijera Plenkovića da, ako ima hrabrosti, dođe u Hrvatski sabor i ukine Zakon o obrani od tuče pa da smo onda svi mirni jer znamo da imamo Vladu kojoj nije u interesu štititi hrvatsku poljoprivredu i imovinu hrvatskih građana.

Dretar je podsjetio da su nedavne katastrofalne tuče, koje su pogodile sjeverozapad Hrvatske, među kojima i petrijanečki kraj.

- FOTO, VIDEO Rušila se stabla, padala tuča veličine golf loptica

- VIDEO Posavec: Htjeli smo sami financirati rakete za područje općine, ali nije bilo razumijevanja

Dretar navodi kako su nanesene su ogromne materijalne štete i da su oštećeni poljoprivredni usjevi, privatna i društvena imovina, a samo pukom srećom nitko nije ozlijeđen.

- Budući da nam prijete još intenzivnije tuče koje će nanijeti još više šteta, najavljujem i veliki mirni prosvjed u subotu 1. srpnja, a našim vladajućima dajem mali zadatak - neka otkriju gdje i kada točno će se dogoditi i što će se dogoditi. Neka im to bude slatko iznenađenje. Znači, 1. srpnja odlučno ćemo reći: "Andreju Plenkoviću, Marija Vučković, počnite poštivati važeći Zakon o sustavu obrane od tuče. Točka. Rasprave dalje nema!'' - zaključio je Dretar.