Dragutin Varga od danas štrajka glađu i nada se da će država pomoći Itasu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Dragutin Varga od danas štrajka glađu i nada se da će država pomoći Itasu

Varaždinske vijesti | 6.2.2020. u 11:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Otkad je prije više od deset godina u ivanečkom pogonu Itas-prvomajska uvedeno radničko dioničarstvo, ovih su se dana u Itasu suočili s ozbiljnim financijskim problemima koji su zaprijetili daljnjem poslovanju poduzeća.

Zbog dugovanja prema banci i komunalnom poduzeću blokiran je račun tvrtke što onemogućuje isplatu plaća radnicima. Zbog svega je izvršni direktor poduzeća Dragutin Varga danas započeo štrajk glađu kako bi pažnju javnosti usmjerio na probleme poduzeća i pokušao pronaći neko rješenje i pomoć.

S obzirom da su Itas-u nedavno odobrena sredstva za nove razvojne projekte, Varga se nada pomoći od strane države.

U Itasu je danas zaposleno oko 160 radnika, od čega su njih 120 mali dioničari tj. suvlasnici tvrtke. 

- Kasnimo s isplatom 20 % plaće za studeni i plaće za prosinac. Prošli nam je tjedan blokiran račun od strane banke za revolving-kredit u iznosu od 48.000 eura, a zatim nam je račun blokiralo i lokalno komunalno poduzeće za ukupan iznos od 418.000 kuna - kaže Varga koji je s 1. siječnjom ove godine preuzeo funkciju izvršnog direktora i od tad se, kaže, bori da se firma ne blokira. 

Nako prošlog ljeta osjetila se kriza u poslovanju i pad narudžbi da bi krajem prošle godine i početkom ove ponovno krenule nove narudžbe tako da trenutačno u Itasu imaju ugovoreno poslova u vrijednosti od oko sedam milijuna kuna.

- Zato ne možemo dopustiti da proizvodnja stane - govori Varga koji se sa svojim suradnicima i prije 15-ak godina borio za opstanak tvornice i proizvodnje na isti način. Svjestan je da su kao mali dioničari sami odgovorni za upravljanje poduzećem, ali se nada da će ipak dobiti pomoć države kako bi premostili ovo krizno razdoblje jer smatra da njihova proizvodnja ima dobru perpektivu.

Također se nada da će postići dogovor oko daljnje isplate obveza prema komunalnom poduzeću Ivkom-plin te kaže da se njihovi računi najvećim dijelom odnose na kamate od 2012. godine, za koje on nije ranije znao.

Ističe kako su postigli dogovor sa svojim dobavljačima, od kojih nabavljaju alat i druge potrebne resurse za proizvodnju. Dobavljači ih, kaže, podržavaju te su neki povukli svoja trenutačna potraživanja kako ne bi dodatno blokirali račun Itasa jer im je u interesu nastavak poslovne suradnje s Itas-om.

Označeno u