Dr. Marko Hlebar: Mogućnost kvalitetnog rada i razvoja glavni je motiv ostanka kirurga, a ne plaća

Napisao/la: -
Dr. Marko Hlebar Dr. Marko Hlebar Foto: Krešimir Đurić

Službu za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin od početka listopada kao vršitelj dužnosti pročelnika vodi Marko Hlebar, dr.med., specijalist opće kirugije, ortopedije i traumatologije, s užom specijalizacijom iz traumatologije. Pred dr. Hlebarom tako su novi izazovi, kao i godišnji sastanak Hrvatskog kirurškog društva koji će se 1. prosinca održati u Varaždinu.

Hrvatsko kirurško društo je stručno društvo, osnovano 1994. godine kao krovna kirurška organizacija unutar Hrvatskog liječničkog zbora. Primarna je zadaća društva okupljanje kirurga svih specijalizacija radi promicanja dijaloga, suradnje, organizaciji edukacije te afirmacije struke, u smislu povećanja kvalitete kirurgije i kirurške skrbi za pacijente. Na izbornoj skupštini u Vodicama 11. studenoga izabran je novi Upravni odbor Društva te je određen termin godišnjeg sastanka i konstituirajuće sjednice Upravnog odbora.

- Ta velika zadaća i čast ove je godine pripala Službi za kirurške bolesti OB Varaždin. Tom ćemo prilikom sudionicima predstaviti nas kao kirurgiju i rad naših kirurga, s naglaskom na segmente u kojima smo i prepoznatljivi i jaki. Održat ćemo tako predavanja o FLOT protokolu u liječenju raka jednjaka, kardije i želuca, transanalnoj minimalno invazivnoj kirurgiji (TAMIS), kao i o 15 godina multidisciplinarnog tima (MDT) u liječenju tumora probavnog trakta. Kirurzi odjela vaskularne kirurgije prikazat će dosadašnja iskustva u operativnom liječenju karotidne bolesti u OB Varaždin - najavio je dr. Hlebar četiri stručne teme koje će domaćini prezentirati kolegama.

Kako "stoji" varaždinska Kirurgija u usporedbi s takvim odjelima u drugim bolnicama?
- Ako varaždinsku bolnicu gledamo kao županijsku bolnicu od regionalnog značaja, možemo reći da je snaga naše Kirurgije isto takva. Mi smo relativno velika i jaka Kirurgija, i dosad nemamo odljev kadrova. Imamo broj liječnika koji je potreban da bi se posao mogao kvalitetno obaviti, a razvija se i dosta novih mladih specijalista. Uz odjele koji su "jaki" po broju kadrova, kao što su ortopedija, traumatologija i abdominalna kirurgija, imamo i kvalitetnu neurokirurgiju koju rijetko koja bolnica naše razine ima. Razvijamo i dječju i vaskularnu kirurgiju, a tu su i opća, plastična i rekonstruktivna kirurgija. Jedna je kolegica na užoj specijalizaciji iz torakalne kirurgije, što otvara mogućnost pokretanja i tog odjela. To su naše komparativne prednosti.

Postoje li specijalizacije koje nedostaju?
- Unazad deset godina kirurgija se sve više iz opće diferencira u specijalističku kirurgiju. Danas u kirurgiji ima sve manje općih kirurga, budućnost je kirurgije u subspecijalizaciji. Varaždinska je bolnica taj trend na vrijeme prepoznala te razvila subspecijalističku kirurgiju što je jako velika stvar za jednu županijsku bolnicu i omogućuje nam visoku razinu kvalitete rada. Pacijentima pružamo kirurško liječenje na subspecijalističkoj razini, što garantira da svaki pacijent u našoj bolnici dobiva vrhunsku kiruršku skrb.

Ima li varaždinska Kirurgija dovoljno liječnika, je li dovoljno opremljena i što utječe na odluku kirurga o ostanku, odnosno odlasku - pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.