Doznajte što je u pozadini objave kako je u VŽ pokopana baka A. Schwarzeneggera

| 23.10.2017. u 19:29h | Objavljeno u Aktualno

Prije Drugog svjetskog rata u Varaždinu je živjelo oko 1.400 Židova, dok je prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Varaždinu živjelo samo pet pripadnika te vjerske zajednice.

Danas ih je možda još i manje i zato je objava posvećena Židovskom groblju, koju je na svom Facebook profilu napisala zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, itekako značajna.

Podsjetimo, Sandra Malenica je napisala kako su na varaždinskom Židovskom groblju pokopani baka Arnolda Schwarzeneggera i obitelj filmske dive Hedy Lamarr.

Objava je izazvala lavinu komentara i reakcija, a vijest su prenijeli i nacionalni mediji. Iako su u varaždinskom Gradskom muzeju informaciju prvo potvrdili, da bi se kasnije ogradili, pozitivno je da se o Židovskom groblju koje godinama stoji zapušteno i zaključano, napokon počelo pričati.

Naime, čini se kao se lako zaboravlja kako je Varaždin u doba 2. svjetskog rata dobio etiketu prvog “Judenfrei” grada u Hrvatskoj. Nacistički oficiri bili su zadovoljni s ustaškom vlasti na čelu sa Slavkom Medvedovićem te su Varaždin isticalikao “primjer kako treba postupati sa Židovima”. O mračnoj strani povijesti baroknog grada malo se govori.

- Židovsko groblje, ali i povijest Židova u Varaždinu neistražena je tema o kojoj se zasigurno ima puno za reći. Sljedeća godina je godina Europske kulturne baštine, a grad Varaždin kao grad iznimne gustoće zaštićene kulturne baštine, želi sve svoje potencijale koji imaju trajnu vrijednost staviti u funkciju javnosti, kulture, gospodarstva i turizma. Jedno od zaštićenih kulturnih dobara je i Židovsko groblje na kojemu se već desetljećima ne održavaju ukopi. U suradnji sa strukom, konzervatorima, povjesničarima i Židovskom općinom planiramo napraviti projekt koji će se prijaviti na Ministarstvo turizma sljedeće godine, a koji će uključivati interpretacijski centar u prostoru mrtvačnice. Za sada smo išli u sastavu: Parkovi, GMV, HAZU i Grad u obilazak terena i preliminarnu procjenu mogućih aktivnosti i zahvata - otkrila nam je Sandra, što je u pozadini njezine objave o slavnim osobama pokopanima na Židovskom groblju...

Više o stanju varaždinskog Židovskog groblja i planovima revitalizacije čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti