DOZNAJEMO Od 1. travnja naplata na ulazu park Trakošćan, nema više besplatnih šetnji

| 12.3.2018. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

Besplatnim šetnjama oko trakošćanskog jezera nakon nedjeljnog ručka ili nekom drugom zgodom - došao je kraj.

Naime, s 1. travnja, na sam Uskrs, na snagu stupa novi cjenik koji predviđa naplaćivanje ulaza i u sam park Trakošćan, i to po cijeni od pet kuna.

Naplatu ulaza u park, ne samo u dvorac-muzej, uprava Dvora Trakošćan najavljuje već nekoliko godina te su malo pomalo stvarani i uvjeti za to. Tako je u međuvremenu uređena recepcija, a nedavno su postavljeni i svojevrsni punktovi s kamerama kroz koje će biti moguć ulaz u sam park.

Adam Pintarić, ravnatelj Dvora Trakošćan, ukazuje kako je to ustanova, odnosno muzej, čiji je osnivač RH pa iz te činjenice proizlazi ukupna politika njegova razvoja.

- Uprava Dvora Trakošćan je, zajedno s upravnim vijećem 2012, donijela Strateški plan Dvora Trakošćan za razdoblje 2013.-2015. U dijelu tog dokumenta pod nazivom “Nastavak očuvanja, zaštite i održivog gospodarskog korištenja kulturnog dobra Dvora Trakošćan”, pored cilja komplementiranje obnove spomeničke baštine, utvrđen je i poseban cilj, odnosno održivo gospodarsko korištenje. On u operativnom smislu podrazumijeva i naplatu ulaznica ne samo za dvorac-muzej, već za ukupno kulturno dobro dvorca Trakošćan. Ono se kao kompozicijska, povijesna i prirodna cjelina sastoji od dvorca, dviju gospodarskih građevina podno dvorca, dvorske kapele sv. Križa, vrtlarske kuće, perivoja, jezera i park-šume, sve u površini od 87 hektara - pojašnjava Pintarić.

U promišljanju realizacije takvog cija su, nastavlja, već u samom početku uočili da je jedan od ozbiljnijih problema kod prihvata posjetitelja koji dolaze u Trakošćan javni sanitarni blok premda takav već postoji u dvorcu. Kao posljedica rješenja i tog problema ukazala se potreba za izgradnjom kvalitetne građevine koja će riješiti ne samo pitanje dostupnosti sanitarnog čvora već i prihvata i kontrole posjetitelja.

- Dakle, naplata ulaznice bit će prije mosta, i to za dvorac, što podrazumijeva i park, te za one posjetitelje koji nemaju namjeru ići u dvorac, samo za park, za sada po simboličnoj cijeni od pet kuna. To je za sada samo prijedlog. Konačna odluka, koja ovisi o više faktora, donijet će se u suradnji s lokalnom zajednicom. Korištenje sanitarnih usluga neće se naplaćivati - navodi Pintarić, dodajući da nisu predviđene posebne kontrole mimo ulaza na recepciji za ulazak u park, ali da zbog dislokacije naplate ulaznica planiraju zaposliti dvoje novih djelatnika.

Što o svemu kažu posjetitelji, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti