DOZNAJEMO Od 1. travnja naplata na ulazu park Trakošćan, nema više besplatnih šetnji

Napisao/la: -

Besplatnim šetnjama oko trakošćanskog jezera nakon nedjeljnog ručka ili nekom drugom zgodom - došao je kraj.

Naime, s 1. travnja, na sam Uskrs, na snagu stupa novi cjenik koji predviđa naplaćivanje ulaza i u sam park Trakošćan, i to po cijeni od pet kuna.

Naplatu ulaza u park, ne samo u dvorac-muzej, uprava Dvora Trakošćan najavljuje već nekoliko godina te su malo pomalo stvarani i uvjeti za to. Tako je u međuvremenu uređena recepcija, a nedavno su postavljeni i svojevrsni punktovi s kamerama kroz koje će biti moguć ulaz u sam park.

Adam Pintarić, ravnatelj Dvora Trakošćan, ukazuje kako je to ustanova, odnosno muzej, čiji je osnivač RH pa iz te činjenice proizlazi ukupna politika njegova razvoja.

- Uprava Dvora Trakošćan je, zajedno s upravnim vijećem 2012, donijela Strateški plan Dvora Trakošćan za razdoblje 2013.-2015. U dijelu tog dokumenta pod nazivom “Nastavak očuvanja, zaštite i održivog gospodarskog korištenja kulturnog dobra Dvora Trakošćan”, pored cilja komplementiranje obnove spomeničke baštine, utvrđen je i poseban cilj, odnosno održivo gospodarsko korištenje. On u operativnom smislu podrazumijeva i naplatu ulaznica ne samo za dvorac-muzej, već za ukupno kulturno dobro dvorca Trakošćan. Ono se kao kompozicijska, povijesna i prirodna cjelina sastoji od dvorca, dviju gospodarskih građevina podno dvorca, dvorske kapele sv. Križa, vrtlarske kuće, perivoja, jezera i park-šume, sve u površini od 87 hektara - pojašnjava Pintarić.

U promišljanju realizacije takvog cija su, nastavlja, već u samom početku uočili da je jedan od ozbiljnijih problema kod prihvata posjetitelja koji dolaze u Trakošćan javni sanitarni blok premda takav već postoji u dvorcu. Kao posljedica rješenja i tog problema ukazala se potreba za izgradnjom kvalitetne građevine koja će riješiti ne samo pitanje dostupnosti sanitarnog čvora već i prihvata i kontrole posjetitelja.

- Dakle, naplata ulaznice bit će prije mosta, i to za dvorac, što podrazumijeva i park, te za one posjetitelje koji nemaju namjeru ići u dvorac, samo za park, za sada po simboličnoj cijeni od pet kuna. To je za sada samo prijedlog. Konačna odluka, koja ovisi o više faktora, donijet će se u suradnji s lokalnom zajednicom. Korištenje sanitarnih usluga neće se naplaćivati - navodi Pintarić, dodajući da nisu predviđene posebne kontrole mimo ulaza na recepciji za ulazak u park, ali da zbog dislokacije naplate ulaznica planiraju zaposliti dvoje novih djelatnika.

Što o svemu kažu posjetitelji, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.