Ana i Solomia iz Lavova na sigurnom u Varaždinu: "Otišle smo samo radi djece, da ne gledaju ratna razaranja"

| 7.3.2022. u 19:06h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatsku je, u prvih devet dana od izbijanja rata u Ukrajini, ušlo 1217 izbjeglica, a sve više njih smještaj pronalazi i u Varaždinu. Među njima su dvije majke iz Lavova, Ana i Solomia, koje su sa četvero djece, nakon tri dana vožnje preko Poljske, Slovačke i Mađarske, stigle do Varaždina. Unatoč situaciji u kojoj se nalaze, bile su voljne primiti nas u obiteljskoj kući u kojoj su se smjestile, a koju im je ponudio poslovni prijatelj Anina supruga.

- Sve se dogodilo iznenada. Očekivali smo da će doći do rata i suprug mi je rekao da isti taj dan trebamo napustiti zemlju. Čim smo ujutro čuli da je ruska vojska ušla u Ukrajinu, spakirala sam najnužnije stvari i s djecom u četvrtak ujutro krenula prema poljskoj granici - priča nam Ana, koja unatoč stresu kroz koji prolazi, odiše nekom unutarnjom čvrstinom. Od Lavova do poljske granice ima 200 kilometara, ali je zatim na granici s djecom čekala oko 15 sati da bi ušla u Poljsku. Granicu je prešla u 5 sati ujutro sljedećeg dana i smjestila se u hotelu te je do poslijepodneva čekala prijateljicu, koja je na isti način izašla iz Ukrajine sa svoje dvoje djece.

- Solomia je još neiskusna vozačica pa ju je bilo strah samoj krenuti na tako daleki put. Zato sam je čekala u Poljskoj da zajedno krenemo prema Hrvatskoj. Suprug poslovno surađuje s prijateljem iz Zagreba, koji ima roditelje u Varaždinu i oni su nam odmah ponudili ovu kuću za smještaj - opisuje nam detalje svoga puta.

- Iako je tamo sada mirno, normalan život je svugdje stao, tako da ni oni ne idu na posao nego su se prijavili za volontiranje i pomažu onima koji dolaze iz drugih dijelova Ukrajine u kojima se vode borbe. Pomažu u prihvatu žena i djece koja dalje odlaze prema granici. Svakodnevno se čujem s obitelji i prijateljima. Moji roditelji kažu da ne žele nigdje ići jer da je tu njihov dom i da će tu umrijeti, ako treba. Meni je to strašno čuti, jer bih voljela da su i oni na sigurnom. No sretni su jer smo mi otišle i jer znaju da su djeca na sigurnom. Niti ja vjerojatno ne bih nigdje išla da nemam djecu. Ostala bih u Ukrajini, uz supruga i roditelje, ali otišle smo samo radi djece, da ne vide i ne proživljavaju rat - rekla nam je ova hrabra majka, po profesiji psihologinja, koja je praktički do jučer vodila sasvim normalan život u prekrasnom gradu koji Ukrajinci s ponosom nazivaju svojom kulturnom prijestolnicom jer Lavov nazivaju i “Parizom istočne Europe” te “muzejom na otvorenom”.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci