Donosimo pregled ulica u kojima u Varaždinu od srijede, 15. srpnja, kreće naplata parkiranja

MGA/VV | 13.7.2020. u 18:54h | Objavljeno u Aktualno

Ovih je dana na području Grada Varaždina u jedanaest ulica iscrtano ukupno 252 novih parkirnih mjesta pod naplatom, ali, kako doznajemo u Gradu Varaždinu, tvrtka Crtorad, koncesionar javnih parkirališta u Varaždinu, s naplatom na novim mjestima kreće ovaj tjedan, odnosno 15. srpanj.

- Koncesionar je u obvezi do 15. srpnja uskladiti svoje poslovanje prema Odlukama Gradskog vijeća Grada Varaždina, i od tada će biti samo I. i II. zona naplate parkiranja, te 0. zona garaže, s cijenom od pet kuna po satu i dnevnom kartom od 60 kuna - poručuju iz Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Varaždina. Do tog se datuma naplata i dalje obavlja kao do sada, a od 15. srpnja i u SMS porukama, kod naplate parkiranja, više neće stajati zona Varaždin 3, koja se ukida.
Proširenje naplate parkiranja uvedeno je temeljem paketa odluka usvojenih 10. lipnja na sjednici Gradskog vijeća, nakon čega je gradonačelnik Ivan Čehok u Službenom vjesniku Grada Varaždina broj 6/2020 od 1. srpnja objavio i novi Plan javnih parkirališta i garaža na kojima se vrši naplata.

Iako je iscrtano 252 novih parkirnih mjesta, u nekim je dosadašnjim ulicama naplata parkiranja ukinuta ili je broj mjesta smanjen, a u drugima proširen, tako da će prema novom Planu u tri kategorije (0. - garaža u Radićevoj, I. i II.) biti ukupno 996 mjesta pod naplatom, dok ih je prema starom Planu iz 2016. godine u pet kategorija (0. - garaža u Radićevoj, I., II., III. i IV. kategorija - Banus plac) bilo ukupno 834. Time stvarno povećanje ukupnog broja parkirnih mjesta pod naplatom u odnosu na dosadašnje stanje iznosi 162.

Najveće promjene, u odnosu na ranije stanje, odnosi se na proširenje parkirnih mjesta pod naplatom i na ukidanje III. i IV. kategorije tako da sada (pored javnih garaža u Radićevoj ulici i na Kapucinskom trgu) postoje samo dvije kategorije koje se razlikuju jedino po tome što je u I. kategoriji parkiranje ograničeno na dva sata dnevno, dok je u II. neograničeno.

Sve su ulice iz nekadašnje III. prebačene u II. kategoriju tako da će se na svim mjestima parkiranje tijekom radnih dana naplaćivati od 8 ujutro od 20 navečer, subotom od 8 do 15 sati, a blagdanima i nedjeljom se ne naplaćuje. Cijena sata parkiranja u obje kategorije ostaje pet kuna, a umjesto kazne za neplaćeno parkiranje izdaje se dnevna karta od 60 kuna, koja vrijedi 24 sata.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...