Domaći lješnjaci s OPG-a Peras: Zabluda je da lijeska traži minimalno posla

| 29.10.2018. u 18:58h | Objavljeno u Aktualno

Da su se napokon poklopili dobri vremenski uvjeti za urod lješnjaka, ukazuje i obitelj Peras iz Martijanca koji su ovogodišnjim urodom i više nego zadovoljni. Oni na svojih 6,5 hektara površine obrađuju 3.200 sadnica lijeske čime, kažu, mogu konkurirati na tržištu.

- S obzirom na to da je tržište prije 13 godina kada smo počeli bilo zasićeno jabukama, odluka je pala na sađenje lijeske. Tada smo na hektar i pol zasadili prvi nasad lijeske, a danas smo među većim proizvođačima u Varaždinskoj županiji - prisjeća se Mario Peras kojem u poslu pomažu brat, supruga te dvije kćeri.

Kako kažu, za prvi ozbiljan urod lijeske potrebne su četiri godine, a da bi stvorili uvjete za konkurentnost na tržištu trebalo im je osam godina. Međutim, vrijeme je glavni čimbenik koji na kraju “dirigira” potražnju i uspjeh u poslu.

- Trebalo nam je vremena da okrupnimo zemljište koje smo ogradili. Lijeska je specifična po tome što počinje cvasti u prosincu kada većina biljaka miruje. Prvi se plodovi javljaju u travnju ili svibnju i u to vrijeme ih mraz može sve uništiti - ukazuje sugovornik dodajući da se to događalo unazad par godina kada je većina voćaka, pa tako i lijeska, nastradala.

Osim vremena, na urod utječe i potražnja na tržištu koja zadnjih godina opada, te problemi s uvoznim lješnjakom koji nije iste kvalitete kao domaći.

Kako se bore s konkurencijom i zašto kažu da je zabluda da lijeska traži minimalno posla čitajte u novom izdanju Varaždinskih vijesti