Direktor Piškornice pojašnjava zašto se od centra za zbrinjavanje otpada ne može tek tako odustati

| 15.11.2021. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

U prostoru tvrtke Piškornica u Koprivnici nedavno su otvorene dvije ponude pristigle na natječaj za odabir izvođača radova na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske. I dok prvobitna, procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 350 milijuna kuna, obje pristigle ponude imaju gotovo dvostruko veću cifru.

Znači li to da se konačno odustaje od projekta, kako tvrde neki? To smo pitanje uputili direktoru Piškornice Mladenu Ružmanu. Nakon što su ponude otvorene, prvo je održan sastanak predstavnika četiri županije (Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske) koje su osnivači Piškornice te se sada čeka sastanak s tijelima državne vlasti, koja sudjeluju u sufinanciranju projekta, “kako bi se raspravili i usuglasili modaliteti nastavka provedbe ovog projekta”, tj. s Ministarstvom održivog razvoja i gospodarstva te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Osim toga, kako stoji u odgovoru direktora Ružmana, od Piškornice se ne može tek tako odustati jer je on dio državne strategije tj. plana gospodarenja otpadom koji uključuje realizaciju regionalnih centara gospodarenja otpadom na više lokacija u zemlji.

Osim odustajanja od projekta Piškornice, neki kao opciju spominju izmjenu projekta kako bi se na natječaj mogli samostalno javiti i domaći izvođači. Time bi ujedno i cijene mogle biti povoljnije, smatraju neki. Na domaćem tržištu djeluju tvrtke poput međimurskog Tehnixa specijalizirane za razvoj novih tehnologija za održivo gospodarenje komunalnim otpadom koje uključuju reciklažu i ponovnu uporabu. Iako svoju tehnologiju izvoze širom svijeta, nisu se javili na natječaj za izgradnju Piškornice, koja je samo 20 kilometara udaljena od njihovih hala u Donjem Kraljevcu. Direktor Tehnixa Đuro Horvat kaže da je glavni razlog taj što trenutačni projekt predviđa izgradnju loše, neodržive tehnologije, koja nije reciklažna, nego odlagališna.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci