DIP: Kazna od 50.000 kn za nepoštivanje ravnopravnosti spolova Foto: ilustracija/DIP

DIP: Kazna od 50.000 kn za nepoštivanje ravnopravnosti spolova

I.D./Varaždinske vijesti | 12.10.2015. u 08:13h | Objavljeno u Aktualno

Državno izborno povjerenstvo (DIP) 8. listopada je izdalo priopćenje o zastupljenosti žena i muškaraca na kandidacijskim listama.

U priopćenju stoji da je člankom 21.a Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisano da su prilikom predlaganja stranačkih i neovisnih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor predlagatelji lista dužni poštovati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama. Lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u skladu je s tim načelima ako je na listi najmanje 40 posto pripadnika svakog spola, stoji u priopćenju.

Navodi se također da je člankom 12. st. 1. Zakona o ravnopravnosti spolova propisano da će se provođenjem posebnih mjera promicati ravnopravno sudjelovanje žena i muškaraca u tijelima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, uključujući javne službe, te postupno povećavati uključivanje podzastupljenog spola tako da njegova zastupljenost dosegne razinu njegovog udjela u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske.

S obzirom da je Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kao zakon kojim se propisuje provedba određene vrste izbora, "lex specialis" u odnosu na Zakon o ravnopravnosti spolova, Državno izborno povjerenstvo upozorava da se zastupljenost pripadnika oba spola u visini od 40 posto na stranačkim i neovisnim listama mora osigurati već na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, koji će se održati 8. studenog.

- Iako je Odlukom i rješenjem Ustavnog suda Republike Hrvatske od 24. rujna 2015. ukinut dio članka Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kojim je propisano da lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana, Ustavni sud je u obrazloženju navedene Odluke naglasio da: "iz pravnog poretka nije brisan dio članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova koji se odnosi na Hrvatski sabor, a kojim je propisano da će se političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji "izbornih lista" kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 50.000,00 kuna ako prilikom predlaganja lista kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova utvrđeno člankom 15. Zakona o ravnopravnosti spolova" - priopćeno je iz DIP-a.

- Zato, one stranačke i neovisne liste na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, na kojima ne bude zastupljeno 40 posto pripadnika oba spola, podliježu prekršajnoj odgovornosti na temelju članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova, sa zapriječenom kaznom u visini od 50.000,00 kuna - zaključak je Državnog izbornog povjerenstva.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci