Danas sunčano i vruće, toplinski val trajat će do srijede

Varaždinske vijesti/HRT | 15.7.2023. u 08:52h | Objavljeno u Aktualno

Temperatura zraka će već potkraj vikenda naglo porasti zbog čega slijede nova upozorenja na vrućinu i toplinski val koji će trajati do srijede, piše portal HRT-a.

U subotu, ali i idućih dana bit ćemo pod utjecajem anticiklone u sklopu koje će sa sjevera Afrike stizati sve topliji zrak, a frontalni sustavi zadržavat će se daleko od Hrvatske.

Stoga će u Slavoniji, Baranji i Srijemu subota biti sunčana, samo popodne na zapadu povremeno malo oblaka.

Vjetar slab, ujutro u Podunavlju i umjeren jugoistočni. Najniža temperatura zraka od 16 do 18, najviša od 32 do 34.

Slične vrijednosti očekuju se i središnjim krajevima. Uz uglavnom slab vjetar ili tiho i oni će obilovati suncem.Na sjevernom Jadranu vedrina, dok će u gorju povremeno biti malo oblačno.

Ujutro je u kotlinama kratkotrajno moguća magla. U noći i rano jutro uz obalu burin koji će sredinom dana okrenuti na maestral. Najniža temperatura od 16 u gorju do 23 na otocima. Najviša između 30 i 34.

Sunčanih sati neće nedostajati ni u Dalmaciji. Ujutro temperatura od 23 do 25, u unutrašnjosti niža. Najviše vrijednosti između 32 i 35, a popodnevnu će vrućinu uz obalu ublažavati slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak.

Vjetra s mora od sredine dana bit će i na osunčanom krajnjem jugu. Stoga more, temperature oko 25 stupnjeva, mirno ili malo valovito. Najviša temperatura zraka od 32 do 34.

Na kopnu će temperatura još porasti, osobito u unutrašnjosti Dalmacije gdje bi živa u termometru u utorak mogla dosegnuti i 40 stupnjeva. Bit će sunčano, ali od utorka u sjevernim krajevima povremeno mala do umjerena naoblaka. Vjetar i dalje većinom slab.

Odveć jakog vjetra neće biti ni na moru, iako će popodne blago osvježenje donositi slab do umjeren maestral. Zbog vedrine koja će vladati, UV indeks bit će vrlo visok pa se zbog njega i vrućine ne preporučuje boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

I noć će sve manje pružati predah od topline zato što se u sve više mjesta temperatura neće spuštati ispod 25 stupnjeva.Mnogima će biti teško podnijeti vrućinu, osobito u južnim krajevima gdje se toplinski val nastavio, donosi portal HRT-a.