Danas obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

V.V. | 2.8.2017. u 09:17h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta obilježava se 02. kolovoza kao dan sjećanja na 2897 ubijenih Roma u koncentracijskom logoru Auschwitz, na inicijativu Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH ˝Kali Sara˝ i Romskog nacionalnog vijeća.

Ovaj datum, prihvaćen je i od strane Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se diljem Europe. Na taj dan se sjećanjima i komemoracijama obilježavaju stradanja Roma diljem Europe tijekom II Svjetskog rata. Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen.

Tijekom Drugi svjetski rat u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i uz suradnju ustaškog režima s nacističkom Njemačka, donijeto je zakonodavstvo unutar kojega su donesene i odredbe o rasnoj pripadnosti, a koje su ozakonile progon Roma i Židova u NDH.

Tijekom srpnja 1942. godine, svi Romi s područja NDH deportirani su u mjesto Jasenovac.

Kako nisu vođeni točni podaci o broju zatočenih Roma, a većina Roma u to vrijeme nije bila upisana u matične knjige, školske i druge evidencije iz toga doba, točan broj ubijenih Roma u Jasenovcu je nemoguće utvrditi.

Koliki su razmjeri genocida bili, najbolje ilustrira podatak da je prema popisu 1948. godine na području današnje Republike Hrvatske živjelo samo 405 Roma.

Holokaust Roma zahvatio je najveći dio Europe i rezultirao ubijanjem, prema procjenama od 220 do 500 000 Roma. U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeni su deseci tisuća Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. kolovoza 1944. godine kada su nacisti ubili posljednju grupu od 2.897 Roma.

U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 2.8. Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

Na inicijativu saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina Veljka Kajtazija Hrvatski sabor je 12. prosinca 2014. godine jednoglasno priznao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta/porajmosa. Ovim priznanjem Republika Hrvatska svrstala se uz bok zemalja koje su do sada već podržale tu inicijativu te time postala treća država u svijetu koja je zvanično priznala ovaj veliki datum. Do sada su takav potez u svojim Parlamentima učinile Poljska i Mađarska.

Označeno u