Dan otvorenih vrata Službe za palijativu: "Prije šest mjeseci imali smo gole temelje, a danas imamo zgradu"

| 11.5.2018. u 17:59h | Objavljeno u Aktualno

U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, a povodom Dana otvorenih vrata danas je prezentirana provedba projekta ''Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof''.

Naime, radi se o projektu u vrijednosti od 51,5 milijuna kuna koji je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije, a kojim će se izgraditi spojni objekt između Odjela II i Odjela III te povećati kapaciteti Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb. Dakle, dobit će se iznimno važni zdravstveni prostori, bolesničke sobe sa 72 nova bolnička kreveta palijativne skrbi za posebno ranjive skupine, pripadajući prostori za rad bolničkog palijativnog odjela, bazen za obavljanje hidroterapije, prostori za fizikalnu terapiju i prostori patologije. Uz to će biti nabavljena oprema vrijedna 13,9 milijuna kuna za sam palijativni centar, ali i za cijelu Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić zadovoljan je napravljenim te istaknuo da će ovim projektom novomarofska bolnica postati vodeći centar u području palijative.

- Prije šest mjeseci imali smo gole temelje, a danas imamo zgradu. Trenutno se uređuje unutrašnjost, a detaljno opremanje zgrade očekujemo u naredna četiri mjeseca. Tada će zgrada biti potpuno spremna za primanje prvih pacijenata – rekao je Nenad Kudelić koji je sa zamjenikom župana Robertom Vugrinom, gradonačelnikom Novog Marofa Sinišom Jenkačem, pomoćnikom ministra zdravstva Gordanom Žanićem, ravnateljem Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denisom Kovačićem, glavnim tehničarom Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Ivanom Tukom i drugim uzvanicima, obišao radove na uređenju unutrašnjosti objekata.

Među ostalim Kudelić je napomenuo da će nova zgrada, odnosno takozvani spojni objekt Odjela II i Odjela III koristiti se isključivo za palijativne pacijente i s izgradnjom tog objekta OB Varaždin sa službom u Novom Marofu postaje praktički nacionalni centar za liječenje palijativnih pacijenata.

- Njime će novomarofska bolnica dobiti nova 72 kreveta i tada će imati na raspolaganju sveukupno 89 palijativnih kreveta – podsjetio je Kudelić, dodajući da bi radovi trebali biti gotovi do 12. rujna, a možda čak i nekoliko dana ranije.

Gordan Žanić pomoćnik ministra zdravstva u odjelu financijskih poslova, fondova Europske unije, međunarodnim projektima i javnoj nabavi u hrvatskom zdravstvu izrazio je zadovoljstvo napravljenim i napomenuo da se ovime prate trendovi u zdravstvu dok je zamjenik župana Robert Vugrin podsjetio da su se na Dan Varaždinske županije pokrenuli radovi i da će se vjerojatno na Dan Varaždinske županije otvoriti centar.

- Rekli smo da će se unutar šest mjeseci staviti objekt pod krov i u sljedećih šest mjeseci staviti objekt u potpunu funkciju. Ono što smo vidjeli time smo potpuno zadovoljni. Poštuju se najviši standardi i čak se stječe dojam da radovi napreduju brže od planiranog – rekao je Vugrin.

Dodatno je još napomenuo da je u Varaždinskoj županiji u sektoru zdravstva pokrenuto u godinu dana 360 milijuna kuna vrijednih projekata.

- Ne radi se tu samo o ulaganju u zidove već se investira i u ljude i njihovo stručno usavršavanje pa je omjer ulaganja 70 naprema 30 jer mnogi kažu da ulažemo samo u zidove – naglasio je Vugrin.

Gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač nada se da ovime neće stati ulaganja u novomarofsku bolnicu, spomenuo je kako u sklopu bolnice treba urediti park, ali može se razmišljati i o gradnji Doma za starije i nemoćne.

-Vjerujem da će Županija i Ministarstvo imati sluha pa i dalje investirati kod nas. Naša velika želja je izdvojiti i imati ponovno zasebno našu bolnicu pa ćemo se moći razvijati u jednom smjeru palijative i brizi o starijima i nemoćnima. Naravno važno je u tome pogledu naglasiti i nova zapošljavanja nadam se da će prednost imati stručni ljudi s novomarofskog područja čime će se poboljšati slika zaposlenosti našeg kraja – rekao je Jenkač.

 

20180511_120405.jpg20180511_121552.jpg20180511_123341.jpgDSCN7718.JPGDSCN7725.JPGDSCN7708.JPG20180511_123443.jpg