Damir Habijan u Saboru inicirao proglašenje Ivanščice parkom prirode

Varaždinske vijesti | 18.9.2020. u 19:40h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan u sklopu rasprave u Hrvatskom saboru o Prijedlogu zakona o proglašenju parka prirode Dinara, zalagao se za proglašenje područja Ivanščice i Ravne gore zaštićenim parkom prirode.

Istaknuo je kako na sjeverozapadu Hrvatske, iznad područja Medvednice, odnosno na području III. izborne jedinice – Varaždinske, Međimurske i Krapinsko - Zagorske županije, nema niti jednog nacionalnog parka niti parka prirode. Podsjetio je kako je još 2013. godine Državni zavod za zaštitu prirode izradio Stručnu podlogu za zaštitu dijela Hrvatskog zagorja u kategoriji regionalnog parka.

- Koristim ovu raspravu da ukažem na područja velike bioraznolikosti i georaznolikosti koja postoji na teritoriju navedenih županija, a posebno područje Ivanščice kao najviše planine Hrvatskog zagorja te Ravne gore - rekao je Habijan.

Napomenuo je kako nakon izrade Stručne podloge nije poduzeto ništa da bi navedeno područje postalo zaštićeno područje kategorije regionalnog parka.

- Želim iznijeti inicijativu da uže područje Hrvatskog zagorja konkretno područje Ivančice i Ravne gore postane zaštićeni dio prirode, kategorije parka prirode - predložio je te dodao da, s obzirom na postojeću Stručnu podlogu, ovo područje to zasigurno zaslužuje, a što bi doprinijelo i daljnjem razvoju kontinentalnog turizma.

U raspravi je pohvalio prijedlog Vlade RH da područje planinskog masiva Dinare proglasi parkom prirode. Riječ je o velikom obuhvatu od gotovo 63 000 hektara s preko 1000 biljnih i 20 endemskih životinjskih vrsta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci