Damir Habijan: Očekujem od gradonačelnika da vrati cijene vrtića na staro

vv | 25.9.2023. u 10:19h | Objavljeno u Aktualno

Uoči održavanja sjednice Gradskog vijeća Varaždina, Damir Habijan, predsjednik varaždinskog ogranka HDZ-a je održao novinarsku konferenciju i naglasio nekoliko aktualnih tema o kojima će sigurno biti rasprave i na samoj sjednici, među glavnima je ovih dana bilo povećanje cijena vrtića.

Habijan se već ranije osvrnuo na temu vrtića te naglasio da je to još jedan primjer licemjerne politike SDP-a jer na nacionalnom nivou proklamiraju politiku besplatnih dječjih vrtića za sve, a sada očekuje da će se odustati od poskupljenja jer je Vlada RH donijela novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, kojim će gradovi i općine dobiti sredstva koja će im rasteretiti proračune.

- Očekujemo da gradonačelnik odustane od  poskupljenja vrtića i da postojeću cijenu vrati na staro. Ako vlada za svaku jedinici lokalne samouprave donosi prema njenoj razvijenosti sufinanciranje od 16 do 50 posto, onda se postavlja pitanje ako ćete od države dobiti određena sredstva zašto povećavate participaciju od strane roditelja, upravo zato da bi, ako ništa drugo, zadržala postojeće cijene vrtića. S druge strane je Vlada je htjela na taj način stvoriti prostor da se povećaju plaće djelatnicima, a ne da se dobi novac i da se onda i dalje povećaju cijene - istaknuo je Habijan.

HDZ se također kao i neki drugi iz oporbe u gradskoj vlasti poput Budimo grada protiv već najavljenom ukidanju vijeća Mjesnih odbora, za što mnogi smatraju da je efektivno i ukidanje mjesnih odbora.

- Mjesni odbori nisu neka inovacija koja je bila produkt bilo koje gradske vlasti. To je tekovina koja je upisana u pozitivne propise Republike Hrvatske, ali i u propisima koji stižu s razinu Europske Unije. Postoji jasna povelja o lokalnoj samoupravi koja govori da bi ta participacija građana na nižoj razini gradova trebala biti poštivana i da je to izvorište demokracije na kojima se grade ostale razine vlasti. HDZ grada Varaždina će biti apsolutno protiv ukidanja mjesnih odbora, a na tom tragu je i ukidanje i smanjenje pojedinih prava gradskih vijećnika jer nema više mogućnosti postavljanja tri pitanja, sad je postavljanje dva pitanja. Čini mi se da kada govorimo o mjesnim odborima, ali i radu samog Gradskog vijeća da idemo prema nekom suženju ovlasti i prava - istaknuo je Habijan.

Osim aktualnih tema, postavio je na raspored i jednu novu temu, a tiče se protokolarnog dara kojeg je Grad Varaždin nedavno dao za vrijeme Špancirfesta jednom od posjetitelja, a prema mišljenju Habijana je veoma neubičajen.

- Mi smo daleko poznati kraj po lavandi i morskoj soli?! Polja lavande možda oko varaždinskog aerodroma, a nedaleko od aerodroma je i Aquacity koji je možda poznat po morskoj soli?! Varaždinska lavanda i morska sol su doista jedan protokolarni poklon s kojim svatko može ponijeti sjećanje na posjet gradu Varaždinu?! To dovoljno govori koliko ova vlast vodi računa o poštovanju prema gradu Varaždinu. Ovdje ima puno OPG-a i lokalnih umjetnika koji mogu napraviti lijep i kvalitetan protokolarni poklon za posjetitelje i stvarno ne znam kakva bi to poveznica trebala biti između Varaždina te lavande i morske soli, a ono što se može čuti da je to sve skupa naručeno od grada Kutine - istaknuo je Habijan i još naglasio da bi se trebala provesti nekakva revizija službenih putovanja. 

- Ono što je kod tih putovanja bitno koji je rezultat tih putovanja i što se time postiglo. Tko je išao, koliko se potrošilo u kojem razdoblju i koji je rezultat putovanja - zaključio je Habijan.