Četrdeset godina organizirane brige o osoba s invaliditetom u Varaždinu Foto: Ilustracija/Grad Varaždin/Varaždinska županija

Četrdeset godina organizirane brige o osoba s invaliditetom u Varaždinu

VV | 1.12.2022. u 15:14h | Objavljeno u Aktualno

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina prigodnom svečanošću obilježili su 40 godina svog rada i djelovanja u zajednici. Kada su osnovani 1981. godine, imali su 124 registrirana člana, a danas s oko 900 članova čine jednu od najbrojnijih i najaktivnijih udruga na području Varaždinske županije.

Predsjednik Društva Ivan Vujec istaknuo je da je njihov rad ponajprije obilježilo prijateljstvo i zajedništvo, kao i ljudi koji su svojim djelovanje nastojali biti korisni članovima Društva – osobama s invaliditetom.

distrof4.JPG

- Od prvog dana, kada nam je možda bilo i najteže, vodili smo se time da pomognemo ljudima kako bismo im poboljšali kvalitetu života, učinili ga vrednijim, sadržajnijim, ispunjenim zanimljivim događanjima, poznanstvima, druženjima i prijateljstvom. Svaki naš član danas je prihvaćen u društvu. Može iskazati svoje potrebe, nezadovoljstvo, a mi smo onda ti koji pokušavamo to ispraviti i riješiti. Brojni projekti su iza nas. Jedan od ključnih svakako je osobna asistencija, nabava kombi vozila, ali tu je i projekt "Zaželi“ i brojne naše radionice u koju su uključeni naši članovi. Želja nam je pomladiti društvo, jer kad imamo mladost. onda je sve lakše – istaknuo je Vujec, koji je prisjetio i svih članova koji su svojim radom doprinijeli na prepoznatljivosti društva, ali i osvješćivanju javnosti.

U ime gradonačelnika Nevena Bosilja i u svoje ime članovima Društva na velikom jubileju čestitao je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

distrof3.JPG

- Vi ste jedna od udruga koja spada u red najaktivnijih u našem gradu. Riječ je o vašim mnogobrojnim aktivnostima, projektima i zaposlenima. Svi smo mi ovdje da vam pomognemo. Mi smo tek godinu i pol dana u gradskoj upravi, a mislim da ste vidjeli te da smo vam pokazali kako želimo s vama aktivno surađivati te pomoći apsolutno svugdje, na koji god način možemo. Nastavit ćemo surađivati i pomagati vam dalje da sve što je vezano uz život osoba s invaliditetom bude što bolje – rekao je Marković, kojemu je predsjednik društva Ivica Vujec uručio Zahvalnicu za dugogodišnju suradnju i svestranu potporu u promicanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom u ostvarivanju ciljeva društva.

distrof6.JPG

Gradu Varaždinu posebno je upućena zahvala za otklanjanje arhitektonskih barijera te za organizaciju i sufinanciranje prijevoza osoba s invaliditetom. Društvo u gradu Varaždinu ima 450 članova, a iz proračuna se izdvaja godišnje 150.000 kuna. Kako ističu u samom društvu, Varaždin je primjer dobre suradnje grada i društva što se naročito očitovalo na primjeru otklanjanju arhitektonskih barijera.

Čestitke Društvu uputila je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec te Radimir Džanić, izvršni direktor Zajednice saveza osoba s invaliditetom i drugi gosti pristigli iz cijele Hrvatske.

40_godina_drustvo_distroficara_vz_2022_2.jpg

- Vjerujem da vam u početku nije bilo lako kada je naša sredina bila puna arhitektonskih barijera, ali, usudila bih se reći, i barijera u glavi. Vi kontinuirano radite na osvješćivanju javnosti, promicanju pravih iskonskih vrijednosti, ali i prava osoba s invaliditetom. Svojim aktivnostima uključujete se u sve grane društva i zaista se trudite da budemo jedno ravnopravno društvo. Hvala vam što smo uz vas rasli i mi – čestitala je članovima Društva zamjenica Zagorec napomenuvši da će Društvo i dalje u Varaždinskoj županiji imat partnera koji će podupirati njihov rad.