Čehok o Ritzu: Ne zatvaramo kafić, nego nam treba prostor koji će se uklopiti uz knjižnicu

| 21.2.2019. u 13:15h | Objavljeno u Aktualno

Nitko ne zatvara popularni caffe bar "Ritz" nego im je istekao važeći ugovor koji je Grad preuzeo kupovinom bivše Varteksove zgrade na Korzu u koju će se preseliti Gradska knjižnica, istaknuo je Ivan Čehok na današnjem kolegiju gradonačelnika komentirajući medijske napise o zatvaranju kultnog kafića kojim na varaždinskom Korzu više od 20 godina upravlja ugostiteljska tvrtka Gastrocom.

- Do kraja veljače ističe ugovor između banke i Gastrocoma, koji smo preuzeli kupovinom zgrade. S obzirom da je to knjižnica i javno-kulturna namjena nije svejedno kako će taj prostor izgledati, pa je Grad to odlučio povjeriti gradskoj tvrtki Aquacity da napravi nešto u skladu s knjižnicom. Bilo je varijanti da se sve stavi pod knjižnicu, ali će ostati ugostiteljski prostor koji se i dalje može zvati Ritz. Nije istina da se time gasi noćni život Varaždina jer je kafić ionako radio do 22 sata, i nije funkcionirao kao noćni klub - rekao je Čehok uz napomenu da u zgradi postoji podrum u kojem je nekad djelovao noćni klub, a sada se u njemu planira urediti svojevrsni "klub čitatelja" tj. prostor u kojem bi ljudi mogli popiti kavu i pročitati knjigu. Kako ističe gradonačelnik "takav prostor imaju svi veći gradovi, a ne da to bude nešto što će odudarati od knjižnice". Zato su i odabrali gradsku tvrtku da upravlja tim prostorom jer "privatniku ne možete reći kad i što može točiti, dok se gradskoj tvrtki ipak može reći kako da se uklopi u knjižnicu", ističe gradonačelnik.

Međutim, na sličan je način prije gotovo dvije godine prestao funkcionirati i drugi kultni kafić na Korzu, popularni Aquamarin. Tadašnjim ugostiteljima također nije produljen najam, a kao razlog navedeno je da Pučko otvoreno učilište, kao vlasnik kino Gaja i navedenog prostora, želi više prostora za predvorje kina. U PUO-u tada su rekli da u tom prostoru žele urediti svojevrsni "dnevni boravak" u kojem bi posjetitelji također mogli naručiti piće, ali i da će biti opremljen literaturom te da će se u njemu održavati razne prezentacije, radionice i književne večeri. No to do danas nije zaživjelo.