Čehok o Poljani: Smeće se i dalje iskrcava, ljudi nas zovu! Tko je sada Bosilju kriv za to?

MGA | 8.11.2021. u 10:40h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Vođa varaždinske gradske oporbe i bivši gradonačelnik Ivan Čehok sazvao je jutros konferenciju za medije osvrčući se, kako kaže, na "nezakonitosti, muljanja, stranačko kadroviranje i uhljebljivanje u Gradu Varaždinu".

Kaže da mu se konstantno javljaju građani i djelatnici pojedinih gradskih tvrtki i institucija, od Čistoće, Parkova i Varkoma do Kazališta, Gradskih bazena, Dječjeg vrtića pa i gradske uprave zbog postupaka aktualne gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom SDP-a Nevenom Bosiljem.

Najviše je poteškoća još uvijek oko zbrinjavanja otpada i gradske komunalne tvrtke Čistoća. Čehok kaže da Varaždinci plaćaju najveću ekonomsku rentu u Hrvatskoj u iznosu od 200 kuna po toni, a da je zakonski maksimum 20 % od cijene, što bi onda trebalo biti 80 kuna. Zašto je to tako, Čehok je pitao gradonačelnika Bosilja na aktualnom satu Gradskog vijeća, a on mu je odgovorio da Varaždinci to ne plaćaju, nego da je sve dio cijene.

- Međutim, računi ne lažu - rekao je Čehok dajući novinarima račun Varkoma iz 2018. godine, kad je on bio na vlasti u Varaždinu, i kad je Varkom obavljao taj posao, te račun tvrtke Komunalac Davor na čijem je računu u lipnju ove godine izražena i stavka naknade JLS-u na čijem se području nalazi odlagalište, s cijenom od 200 kuna po toni.

- Riječ je ili o poreznom prekršaju ili o kriminalu. I sami su radnici podnijeli prijavu i traže da se to raščisti - kaže Čehok dodajući da nisu dobili niti odgovor na pitanje gdje je dozvola za deponij Baćanska u općini Davor.

- I da imaju dozvolu, ta deponija ima mjesta za 2.500 tona, a ne 5.000 - kaže Čehok, napomenuvši da ga također konstantno nazivaju stanovnici Poljane Biškupečke žaleći se na to da kamioni konstantno dovoze novi otpad u Poljanu.

- Ranije smo za sve krivi bili Skroza, Avar i ja, a tko im je sada kriv? Bosilj se ljetos hvalio kako su riješili probleme, a sada se smeće ponovno tamo gomila. Sve je puno otpada i stalno se iskrcava. Treba reći da će tamo uvijek biti određeni višak otpada, dok se čeka da se odveze, ali to treba konstantno odvoziti - ističe Čehok dodajući da se u Čistoći namjerava otvoriti pozicija zamjenika direktora kako bi na to mjesto došao SDP-ov kadar Saša Avirović, s obzirom da je direktorska pozicija pripala Zoranu Svetecu.

- Čistoća je nelikvidna, a sad se još zapošljava i zamjenik direktora. Čistoća je u sve većim problemima i osobno mislim da je tu na djelu scenarij rušenja tvrtke. Neke su općine već otišle od Čistoće i odmah 20% digle cijenu - napominje Čehok.

Zlatan Avar nadovezao se na temu otpada kazavši da Sanacijsko odlagalište Piškornica ima porezni dug prema državi pa da se zato nije niti mogla javiti na natječaj Čistoće. U Piškornici je za 2022. osigurano prostora za određeni dio varaždinskog otpada, ali će se za ostali dio morati pronaći neko drugo rješenje.

- U Varkomu se sada događa nešto čega nije bilo ni u socijalizmu. Sada će direktora birati izravno Bosilj - kaže Čehok napominjući da su u upravno vijeće Gradskih bazena imenovani SDP-ovci iz Petrijanca i Čakovca, dakle "građani koji ne žive u Varaždinu, koji ovdje ne plaćaju porez ni prirez, pa im je jedini motiv naknada u vijeću".

- U Gradu stvaraju nezakoniti paravan s nekakvom participacijom građana, premda je nužno staviti proračun na javno savjetovanje, a započete projekte ignoriraju. Imaju gotov projekt rekonstrukcije nekoliko ulica u Hršćici i projekte oborinske odvodnje u ostalim naseljima, ali nisu maknuli prstom oko infrastrukture, a moglo se iskoristiti lijepo vrijeme za radove - zaključuje Čehok.

Označeno u