Čehok: MBO je kamen spoticanja, zbog njega smo na sudu, a sada ga želi kupiti javna vlast Foto: VV arhiva

Čehok: MBO je kamen spoticanja, zbog njega smo na sudu, a sada ga želi kupiti javna vlast

| 14.9.2017. u 17:51h | Objavljeno u Aktualno

U nastavku današnje sjednice Gradskog vijeća, vijećnici su prihvatili prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine, prijedlog odluke o porezima, prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju koncesije za prijevoz putnika u javnom prometu na području grada, prijedlog odluke o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada te prijedlog odluke o izmjenama odluke o načinu upravljanja i korištenja športskih građevina u vlasništvu Grada.

Međutim, s dnevnog je reda izbačena točka o izvješćima o radu trgovačkih društava i javnih ustanova za 2016. godinu, a predlagatelj je povukao i prijedlog odluke o izmjeni Odluke o određivanju uvjeta i mjesta prodaje izvan prodavaonica na području grada. Usto, „zapela“ je i točka o prijedlogu godišnjeg izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom (PGO) Grada za prošlu godinu.

Vijećnik Vjeran Strahonja prvi je ukazao kako je Grad Varaždin PGO donio još 2009. godine, a na što se nadovezao i gradonačelnik Ivan Čehok. On je podsjetio kako je Grad bio među prvim jedinicama koje su donijele PGO i koji je bio usklađen sa strategijama.

- Država, a ni Županija niti Grad nisu napravili ništa od svojeg plana ili su napravili jako malo. Kada smo mi donosili PGO, strategija RH je obuhvaćala izgradnju minimalno 15 do 18 županijskih centara za gospodarenje otpadom, tvornice za MBO, kompostane i sortirnice i to zaključno s 2011. No, budući da dotad nije napravljeno ništa, država je prolongirala obaveze, bilo je zatim od 2011. do 2017., a sada imamo od 2017. do 2021. - ukazao je Čehok.

Štoviše, mišljenja je da je Županija napravila totalnu zbrku i košmar jer je imala četiri različita dokumenta, odnosno PGO-a, a što je utvrdila i revizija.

- Prvo su htjeli graditi županijski centar na Motičnjaku, onda su htjeli Piškornicu pa onda nešto treće i nešto četvrto. Mi smo tvornicu za MBO pak ostavili. To se nije izbrisalo iz PGO koji je 2009. donijelo vijeće, a ne Ivan Čehok ili Gradsko poglavarstvo. Štoviše, u tom je planu bilo planirano i zbrinjavanje bala u MBO-u. Prethodna vlast promijenila je cijeli sustav, ali plan nisu, a što je konstatirala i revizija. Da, u PGO-u postoji MBO, a vlast radi drugo. Sada dolazimo mi koji izvješće moramo prihvatiti, a svjesni smo da se ništa od PGO nije ostvarilo. Ne želim prozivati nikoga i vraćati se u prošlost, no samo ukazujem da smo u neobranom grožđu. Imamo MBO, a ondje se zbrinjavao čak i otpad iz Makarske, a bale stoje. Štoviše, Hrvatska nije napravila nijedan MBO osim ovog, da tako kažem, Pataftinog koji jedini ima uporabnu dozvolu - podsjetio je Čehok predloživši vijeću da se, osim prihvaćanja izvješća o PGO-u, donese i zaključak da se postupalo protivno njemu.

- Itekako smo svjesni toga, i danas imamo tužbe koncesionara, moje kaznene postupke...Patafte danas nema pa hvala Bogu mogu pričati slobodnije. MBO je danas kamen spoticanja, zbog njega smo svi završili na sudu, bio je neželjeno dijete, a sada ga želi kupiti javna vlast. Pozivam da donesemo zaključak kako poslije ne bismo bili krivi da smo prihvaćali izvješća, a bili smo svjesni da sve što piše u PGO-u nije točno - poručio je Čehok.

Vijećnici će o njegovom prijedlogu odlučiti nakon stanke.

Označeno u