Čačić u Sloveniji: Predstavljeni projekti Varaždinske županije na Skupštini europskih regija Foto: Varaždinska županija

Čačić u Sloveniji: Predstavljeni projekti Varaždinske županije na Skupštini europskih regija

M.N./Varaždinske vijesti | 26.9.2019. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je od utorka, 24. rujna, do četvrtka, 26. rujna, boravio u Podčetrtku u Sloveniji, gdje se održavalo jesensko plenarno zasjedanje Skupštine europskih regija (AER-a), najveće međuregionalne organizacije u Europi.

Na sastanku Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade (Odbora 3), kojim predsjedava, predstavio je dva pilot-projekta Varaždinske županije započeta ove godine na razini AER-a – program razmjene službenika i FolkoFoniju. Detaljno su ih izložile Larisa Križan Breljak, zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove, i Maja Zuber, viša stručna suradnica za regionalni razvoj i europske poslove, zadužene za razvoj ovih projekata.

- Iznimna nam je čast da možemo prezentirati čak dva pilot-projekta koje smo izradili na korist svih članica. Za oba imamo ozbiljne planove koji su s oduševljenjem prihvaćeni - rekao je župan Čačić.

Prezentirao im je i ostvareni napredak u projektima koje provodi Odbor 3, „Road to the Future“ i „Together for Cohesion: let's rEUnite!“, kojima se promoviraju europske politike i fondovi EU. Najavio je i početak provedbe programa obrazovanja za poduzetništvo u studenome u Varaždinu, konferencijom koja će dati presjek stanja po obrazovnim razinama i rezultirati preporukama za poboljšanje kurikuluma u Hrvatskoj, ali i u drugim državama čije su regije članice AER-a. Program je financiran sredstvima Europske unije, kao dio projekta „Together for Cohesion“, a među sudionicima konferencije se očekuju i predstavnici sveučilišta iz Finske (Seinäjoki University of Applied Sciences – SeAMK) i instituta iz Corka (Cork Institute of Technology (CIT), koji će iznijeti primjere dobre prakse.

Cjelovito izvješće o radu Odbora kojim predsjedava, župan Čačić je podnio članovima Izvršnog odbora u četvrtak, 26. rujna, dok je predsjednik Pododbora za mlade, županijski vijećnik i zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač u isto vrijeme održao radionicu o sudjelovanju mladih u kreiranju politika na regionalnoj razini.

Jesenskom plenarnom zasjedanju je prisustvovala i članica Odbora za izbore Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana, budući da su tema zasjedanja bili i izbori za slobodna mjesta u trima odborima. Osim na službenom dijelu, delegacija Varaždinske županije je imala priliku sudjelovati i na međunarodnoj večeri koja je poslužila za razmjenu kontakata, ali i za uspostavljanje i produbljivanje odnosa među članicama Skupštine europskih regija.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci