Čačić u Sloveniji: Predstavljeni projekti Varaždinske županije na Skupštini europskih regija Foto: Varaždinska županija

Čačić u Sloveniji: Predstavljeni projekti Varaždinske županije na Skupštini europskih regija

M.N./Varaždinske vijesti | 26.9.2019. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je od utorka, 24. rujna, do četvrtka, 26. rujna, boravio u Podčetrtku u Sloveniji, gdje se održavalo jesensko plenarno zasjedanje Skupštine europskih regija (AER-a), najveće međuregionalne organizacije u Europi.

Na sastanku Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade (Odbora 3), kojim predsjedava, predstavio je dva pilot-projekta Varaždinske županije započeta ove godine na razini AER-a – program razmjene službenika i FolkoFoniju. Detaljno su ih izložile Larisa Križan Breljak, zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove, i Maja Zuber, viša stručna suradnica za regionalni razvoj i europske poslove, zadužene za razvoj ovih projekata.

- Iznimna nam je čast da možemo prezentirati čak dva pilot-projekta koje smo izradili na korist svih članica. Za oba imamo ozbiljne planove koji su s oduševljenjem prihvaćeni - rekao je župan Čačić.

Prezentirao im je i ostvareni napredak u projektima koje provodi Odbor 3, „Road to the Future“ i „Together for Cohesion: let's rEUnite!“, kojima se promoviraju europske politike i fondovi EU. Najavio je i početak provedbe programa obrazovanja za poduzetništvo u studenome u Varaždinu, konferencijom koja će dati presjek stanja po obrazovnim razinama i rezultirati preporukama za poboljšanje kurikuluma u Hrvatskoj, ali i u drugim državama čije su regije članice AER-a. Program je financiran sredstvima Europske unije, kao dio projekta „Together for Cohesion“, a među sudionicima konferencije se očekuju i predstavnici sveučilišta iz Finske (Seinäjoki University of Applied Sciences – SeAMK) i instituta iz Corka (Cork Institute of Technology (CIT), koji će iznijeti primjere dobre prakse.

Cjelovito izvješće o radu Odbora kojim predsjedava, župan Čačić je podnio članovima Izvršnog odbora u četvrtak, 26. rujna, dok je predsjednik Pododbora za mlade, županijski vijećnik i zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač u isto vrijeme održao radionicu o sudjelovanju mladih u kreiranju politika na regionalnoj razini.

Jesenskom plenarnom zasjedanju je prisustvovala i članica Odbora za izbore Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana, budući da su tema zasjedanja bili i izbori za slobodna mjesta u trima odborima. Osim na službenom dijelu, delegacija Varaždinske županije je imala priliku sudjelovati i na međunarodnoj večeri koja je poslužila za razmjenu kontakata, ali i za uspostavljanje i produbljivanje odnosa među članicama Skupštine europskih regija.