Čačić o Piškornici: "Netko se pravio bedast" Foto: Krešimir Đurić

Čačić o Piškornici: "Netko se pravio bedast"

| 6.12.2017. u 08:29h | Objavljeno u Aktualno

Županijski vijećnik Božidar Hajsok (HNS) na jučerašnjoj se sjednici Županijske skupštine, u sklopu Aktualnog sata, osvrnuo na rješavanje problema baliranog otpada u Brezju na, kako je istaknuo, vodozaštitnom i vodonaplavnom području, dodavši da zagađena voda prodire u tlo.

Upitao je župana Radimira Čačića je li uključen u sanaciju, s obzirom da nije ugrožen samo grad Varaždin, već i okolne općine te naselja koja se nalaze nizvodno od prikupljenih bala.

- Niti sam uključen, niti me tko šta pita - nemam pojma. U kampanji se govorilo da će se to riješiti odmah, a nisam primijetio da se nešto dogodilo. Zabrinut sam kao i svi drugi građani, ali ne vidim da se nešto dešava. Nekoliko načelnika naših općina sa mnom je bilo u ministarstvu na sastanku, te je ministarstvo za onaj dio nad kojim Grad nema ingerenciju, što je izvan koncesije Grada, preuzelo obvezu da nađe zajednički nazivnik – rekao je Čačić.

Otpad se protezao i kroz raspravu o aferi Piškornica, na koju je ponovno upozorio Marijan Dominko (Živi zid). Podjetimo, bivši direktor Piškornice d.o.o. smijenjen je nakon što je u javnost dospjela informacija da je sam sebi isplatio milijunski bonus.

- Zašto ste dosad pokušavali zataškati slučaj Piškornica? Živi zid je prvi na to upozorio, ja sam podnio kaznene prijave policiji i DORH-u. Kako je moguće da se mimo Nadzornog odbora osnuje tvrtka kćer? - upitao je Dominko županijske čelnike, na što mu je Čačić odgovorio da Županija ne želi to zataškati.

- Mi smo svoj dio posla obavili, a sad je preuzela policija - kratko je odgovorio Čačić, dok je opširnije o Piškornici, počevši od njenog osnivanja, govorio u sklopu dnevnog reda sjednice.

- Skupština društva je Jozinoviću dozvolila nešto za što g. Dominko s pravom kaže da nije normalno. Ili nisu znali, dakle nisu kompetentni da upravljaju javnim novcem, ili su imali interes da to urade, bilo stranačkih ili osobnih, da se prave bedasti. Netko se pravio bedast. Četiri župana i jedan načelnik općine dozvolili su Jozinoviću osnivanje tvrke-kćeri, dozvolili su mu dodatak od 10.000 kuna na plaću od 18.700 kuna, što je po našoj pravnoj ocjeni potpuno nezakonito. Zasad znamo da su župani Posavec i Kolar bili zatražili nadzor, no to nije prihvaćeno - rekao je Čačić.

Dodao je i da se utvrdilo da novca nema, jer je dobit dalje investirana u zemljište kako bi se moglo odlagati, te da je Jozinović prikazao dobit umjesto investicija, kako bi si isplatio 10-postotni bonus.

- To je toliko ludo. No, policija će sve utvrditi. Morat ćemo se tužiti, tražiti obeštećenje, jer imamo štetu - dodao je Čačić, uz napomenu da se čeka nalaz revizije koja bi trebala biti gotova za 15-ak dana.

- Pothitno moramo razgovarati s Vladom RH da podrži taj projekt RCGO-a koji je važan za sve četiri županije i da se taj projekt ubrza, jer će općine i gradovi morati plaćati penale. Također, čekamo da policija i revizija raščiste stvari - zaključio je Čačić.

Dominko je u sklopu aktualnog sata upozorio da bi sličnih problema moglo biti i s novom županijskom tvrtkom.

zupanijska_skupstina_-_marijan_dominko.JPG

- Osnivanje Autobusnog prijevoza Varaždinske županije usko je vezano uz slučaj Piškornica. Naime, osniva se jedna ozbiljna tvrtka koja bi trebala preuzeti prijevoz učenika, a nigdje se ne spominje nadzorni odbor. To će biti "Piškornica 2". Molim vas da se imenuje Nadzorni odbor, neki kontrolni mehanizam - zanimalo je Dominka.

Tvrtka AP Varaždinske županije je bila jedna od točaka dnevnog reda, no Čačić mu je ipak kratko odgovorio i na aktualnom satu.

- AP je zasad samo forma i zato nema nadzornog odbora. Mi smo to mogli napraviti i bez Županijske skupštine, no htjeli smo informirati javnost. Zasad nema nikakvog troška, za direktora je imenovan naš zaposlenik tako da tamo nema ni plaće. Čim tvrtka počne raditi, bit će odmah i nadzora - rekao je Čačić.