BUKNULE ZARAZE Kapaciteti varaždinske Pedijatrije premašeni, raste i broj preminulih s Covidom Foto: VV arhiva; Pexels

BUKNULE ZARAZE Kapaciteti varaždinske Pedijatrije premašeni, raste i broj preminulih s Covidom

| 2.1.2023. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

U posljednjem tjednu 2022. u hitnom prijemu Opće bolnice Varaždin zabilježen je porast pregleda zbog respiratornih smetnji, a brojka se kreće između 60 i 70 pacijenata dnevno.

- Dnevni broj pregleda u Hitnoj pedijatrijskoj ambulanti u posljednjih nekoliko tjedana povećao se za više od 100 posto. Primarno se radi o febrilnim respiratornim infekcijama, no povećao se i broj streptokoknih angina. U zadnja dva tjedna bilježimo i povećan broj djece, uglavnom školske dobi, s kliničkom slikom gripe. Koronavirus se kod djece dijagnosticira sporadično s jednakom učestalošću u zadnjih nekoliko mjeseci. Riječ je o po nekoliko slučajeva dnevno – odgovorili su nam iz OB Varaždin na pitanje o aktualnoj situaciji sa zaraznim bolestima.

- Značajno je porastao broj hospitalizirane dojenčadi s bronhitisima i bronhiolitisima, u 90 posto slučajeva uzrokovanim respiratornim sincicijskim virusom (RSV), te je ukupan broj hospitalizirane dojenčadi u porastu za više od 200 posto – naglasili su.

Dodali su da broj hospitalizirane dojenčadi već nekoliko tjedana premašuje smještajne kapacitete Odjela za pedijatriju budući da se dnevno hospitalizira između 3 i 5 respiratorno bolesne dojenčadi, dok broj hospitalizirane starije djece i djece s drugim tegobama varira.

O komplikacijama kod dojenčadi, porastu hospitaliziranih Covid-pacijenata i preminulih s Covidom, ali i što o broju zaraženih gripom, Covidom i respiratornim sincicijskim virusom (RSV) kaže voditeljica Epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...