Bosilj: Vlada gurnula ruku u džepove grada, a nisu dali niti cent iz državne blagajne Foto: Krešimir Đurić

Bosilj: Vlada gurnula ruku u džepove grada, a nisu dali niti cent iz državne blagajne

vv | 4.1.2024. u 13:43h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je u četvrtak 4. siječnja 2024. godine zajedno sa zamjenikom Miroslavom Markovićem, zastupnicom u Hrvatskom Saboru Barbarom Antolić Vupora i predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečki priredio tradicionalni prijem za predstavnike medija.

Na Trgu Miljenka Stančića uputili su novogodišnju čestitku i poruku novinarima, fotoreporterima, snimateljima, urednicima i vlasnicima medija. Gradonačelnik Grada Varaždina je uz prigodnu čestitku i zahvalu na medijskom praćenju aktivnosti gradske novinarima dao i izjavu o izmjenama stopa poreza na dohodak koji počinju važiti na početku „super izborne godine“.

- Vidim da su nacionalni mediji preuzeli jedan narativ kojega gura Vlada kojim se optužuju gradonačelnici da su povećali poreze. Za pravo, istina u cijeloj priči je ta da se radi o jednom bezočnom pokušaju krađe novaca iz blagajne gradova. Kad smo ih ulovili s rukama u našem džepu, što je najnormalnije za HDZ, onda su rekli da gradonačelnici ne daju povećanje plaća. Narativ koji znamo još od primjera kako HDZ surađuje s medijima u aferi s FIMI medijom i Sanaderom te ovih zadnjih mreža s Lovrinčevićem, to je „modus operandi“ kojim se pokušava okrenuti stvarnost na sasvim drugačiji način. Svima je jasno da u ovoj državi imamo pedesetak raznih vrsta poreza, trošarina i parafiskalnih nameta. Vlada se nije odrekla ni jednog poreza nego je išla uzeti u blagajne gradova. Prirez je bio jedini čisti gradski porez, a porez na dohodak je većinom prihod grada. Vlada se igrala jedino sa ta dva poreza, jedino su ukinuli prirez i nisu dali ni cent iz državne blagajne - rekao je Bosilj i zamjerio Vladi što je "nove porezne zakone donijela u listopadu kada se već formiraju gradski proračuni i raspodjeljuju prihodi".

Upozorio je da su neki gradovi smanjivali poreze na dohodak u zadnji tren, a da su proračunske prihode ostavili na istom nivou.

- To su lažirani proračuni jer nisu rezani troškovi. To su napravili samo zato da bi HDZ u izbornoj godini mogao reći da su nešto napravili i omogućili, a zapravo se radi o jednoj bezočnoj podvali, napadu na fiskalnu slobodu i integritet u kojoj su gurnuli ruku u džepove grada bez da su se odrekli i jednog centa iz državne blagajne. U Varaždin po poreznim stopama kakve imamo svima će rasti plaća osim samcima s plaćom većom od 2500 eura - zaključio je na novogodišnjem prijemu Bosilj.