Bosilj u 5 do 12 o balama: "Ovo je već politička travestija, ministarstvo 156 dana rješava naš zahtjev!"

MGA | 13.10.2023. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj na konferenciji za medije danas je ponovno govorio o problemu riješavanja bala u Brezju. Za vrijeme svog obraćanja odabrao je današnji dan petak trinaesti i vrijeme, pet minuta do podneva, kako bi naglasio potrebu hitnosti riješavanja bala.

- U svibnju smo poslali zahtjev Ministarstvu financija da odobri kreditno zaduženje Grada Varaždina kako bismo mogli financirati uklanjanje bala iz Brezja. To je obična tehnička stvar koja se riješava u roko od 60 dana, a mi čekamo već 156 dana. Nakon nas svoje su zahtjeva poslale i druge općine, od Pazina i Preloga do Milne i svi su riješeni. Nikad se, ni za jedne Vlade, ovakav zahtjev nije toliko dugo riješavao. 

Nakon požurnica i svega što smo poslali prema ministarstvu, jučer dobivam konačno odgovor od ministra Primorca da oni provjeravaju predstavke koje je predao Klub vijećnika nezavisne liste. Riječ je o hrpi gluposti i sad su angažirali sva moguća ministarstva da se utvrde apsolutno jasne činjenice. Njihova mržnja i destrukcija idu čak dotle da su tražili da se Gradu oduzme zona Brezje jer na njoj imamo bale. Ti ljudi, koji su doveli do svih ovih problema i koji su na izborima, a koji su bili neka vrsta referenduma i na kojima su ljudi izglasali da se žele riješiti bala, umjesto da se sad poklope po ušima, oni pišu predstavke kojima se sva ministarstva sad bave - navodi gradonačelnik dodajući da će na internetskoj stranici Transparentni Varaždin objaviti svu komunikaciju sa službenicima ministarstava kako bi se vidjelo da su iz Grada odgovorili na sva pitanja.

- Apeliram da se ova saga više završi. Podsjećam i premijera da je u rujnu u Varaždinu rekao kako neće raditi razlike vezano za to tko je dobio povjerenje na lokalnoj razini, da problem bala mora biti riješen i da neće imati diskriminirajući pristup. Pitam se, zna li onda što mu rade pojedini ministri?

Nećemo više tolerirati daljnje razvlačenje predmeta te bismo to smatrali zloupotrebom položaja i ovlasti i pomaganje političkim oponentima na neutemeljenim predstavkama čime se nanosi šteta i radi ugroza sigurnosti građana te stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave kojima su izdali suglasnosti bez ovakvih banalnih pitanja kojima se razvlači postupak. 

Danas smo poslali požurnicu jer samo fali još jedan potpis iz Ministarstva gospodarstva. Ovakve su predstavke zlonamjerne jer ona osoba koja je postavila bale u Brezju i dalje pokušava sve opstruirati, a na ovaj način službe rade njima u korist. Ne mogu nekakve sulude predstavke zaustaviti jedan proces. Iz elektroničkog oglasnika javne nabave vidi se da svi prate i kao da se nadaju da će natječaj za bale propasti i onda se razočaraju da smo ishodovali produljenje roka. Gospodo, dosta je! - poručio je gradonačelnik.

- Sad je loptica na Ministarstvu financija koje izdaje suglasnost, a sad tvrde da im fali samo još taj jedan papir iz Ministarstva gospodarstva. Neka naš zahtjev izdaju ili ga odbiju, ali za to nemaju osnove. Pouzdano znam da su službenici već prije mjesec dana sve napisali i da se samo čeka potpis da je to investicija. Bez kreditiranja Grad Varaždin ne može riješiti bale. Ovo je sad već politička travestija!