Bosilj: Stričak i ja riješili smo jedan, žurni dio, ali nismo ni blizu konačnog rješenja za otpad

vv | 25.6.2021. u 12:40h | Objavljeno u Aktualno

Župan i ja, iako se sada pokušava unijeti razdor između nas, zajednički smo radili na rješavanju problema odlaganja tekućeg komunalnog otpada iz dobrog dijela Varaždinske županije i riješili smo jedan, žurni dio, ali nismo ni blizu konačnog rješenja, rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, osvrćući se, kako je napomenuo, trenutno najaktualniji gradski problem.

Naime, danas istječe rok, koji je inspekcija dala u uklanjanje više stotina tona otpada koji je nepropisno odložen na području pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj, a uz to nije jasno kuda će se idućih dana odvoziti otpad iz domaćinstava na području pola Varaždinske županije, budući da nisu ugovorena odlagališta.

-Od ponedjeljka kreće odvoz 50 tona, i temeljem sporazuma o interventnom prihvatu 300 tona, koji sam kao gradonačelnik potpisao s načelnikom Koprivničkog Ivanca. Tu nema potpisa župana, ali je Stričak sudjelovao u pregovorima, kao i tajnik ministarstva Mile Horvat te direktori Piškornice. Spomenutu količinu otpada varaždinska Čistoća svakodnevno prikuplja na području 15 jedinica lokane samouprave u Varaždinskoj županiji. Od svih njih, jedino je Grad Varaždin osigurao da od ponedjeljka odlazi otpad iz Poljane, a u pregovorima smo s još nekim JLS-ovima kako bi osigurali dodatne kvote, rekao je Bosilj, naglasivši da vjeruje kako je u Poljani više od 500 tona otpada, dok tamo nikada nije bilo ispod 150 tona, iako je dopušteno 10 tona.

Temeljem potpisanog sporazuma, kako je dodao, varaždinskog otpada, kojeg je otprilike polovica od ukupne količine, više neće biti u Poljani. A što će biti s otpadom ostalih jedinica, upitan je gradonačelnik.

-Zar sam ja uprava Čistoće ili nadzorni odbor s kojim sam prisiljen raditi. Oni nisu zakupili dovoljne kvote, a mi sada provodimo vatrogasne mjere. Postoji mogućnost prema Zakonu za gospodarenje otpadom sklapanja izravnih sporazuma između dviju jedinica lokalne samouprave i tražim one gradonačelnike i načelnika koji imaju odlagališta i kapacitete te pokušavam s njima dogovoriti odlaganje. Dakle, radim posao direktora Čistoće, a bilo bi dobro da se i drugi (grado)načelnici uključe u to i pokušaju naći kapacitete, uzvratio je Bosilj, dodajući da će se neke stvari početi rješavati nakon promjena u Čistoći.