Bosilj pojasnio novi sustav naplate smeća: Kante će biti čipirane i tako će se znati jesu li pune ili poluprazne

MGA | 27.9.2023. u 13:15h | Objavljeno u Aktualno

Na jučerašnjem Gradskom vijeću Grada Varaždina bilo je riječi i o tome na koji će se način bilježiti je li kanta miješanog otpada puna ili poluprazna. Naime, prema jučer usvojenim izmjenama i dopunama načina prikupljanja komunalnog otpada individualnim kućanstvima se daje mogućnost odvoza samo pola kante za miješani komunalni otpad, što bi im se i manje naplaćivalo nego da su napunili punu crnu kantu. 

Tijekom rasprave o navedenoj točci dnevnog reda vijećnik Ivan Čehok pitao je na koji će se način to mjeriti i hoće li radnici odokativno procjenjivati je li kanta poluprazna ili puna tj. hoće li se markerom obilježiti polovica kante.

Gradonačelnik Bosilj pojasnio je da će kante biti čipirane te da će se na taj način bilježiti njihova zapremina te u skladu s tim korisnicima naplaćivati usluga prikupljanja komunalnog otpada. 

- Sve su kante čipirane, a kamioni opremljeni programom koji bilježi podizanje kante. Na spremnicima od 120 litara će se napraviti šablona s unutarnje strane s oznakom zapremine od 60 litara, a s vanjske strane će se staviti naljepnica da se kanta koristi kao spremnik od 60 litara. Onaj tko će napuniti kantu do pola bilježit će se jedno punjenje, a tko napuni više od pola, dvaput će se očitati spremnik. Nema nikakvog odokativnog mjerenja, zašto sumnjate u poštenje radnika Čistoće? To je prilika da građani u individualnim kućanstvima, s manje otpada, nakon nove godine (kad u primjenu stupaju nove cijene) da se njima ne povećava cijena odvoza smeća - pojasnio je Bosilj.

Označeno u