Bosilj na FB: "Cajke ne mogu zabraniti, ali svoj stav o tome sam pokazao ne produljenjem najma "Diskaču"

MGA | 25.10.2022. u 15:50h | Objavljeno u Aktualno

Iako to nije njegov uobičajen način komunikacije, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj danas je odgovorio na komentare na objavu na njegovu službenu FB profilu u kojem je prenio vijest o tome da Grad želi stati na kraj onima koji noću remete javni red i mir.

Među komentirama, na njegovu objavu, ima nekih koji predlažu da se u središtu grada zabrani puštanje cajki i da se takvi sadržaji preusmjere na Aquacity, gdje nema stanara, te da bi time već bilo riješeno pola problema. Ti isti smatraju da su mjere koje je najavio gradonačelnik samo "kozmetički zahvati" kojima se neće ništa bitno riješiti, a također postoje i bojazni hoće li policajci u svojim noćnim patrolama prema svima postupati jednako.

Bosilj je na to odgovorio da u principu "ne voli raspravljati sa sveznajućim likovima" te potom, kako ističe, iznosi nekoliko činjenica:

1. Nakon incidenta s pet izbodenih mladića krajem travnja krenulo se kroz Vijeće za prevenciju kriminaliteta i kroz Upravni odjel za komunal u riješavanje otvorenih problema s narušavanjem reda i mira. Tri dokumenta (Odluka o javnom redu i miru), koju grad Varaždin nikad do sad nije imao, je radilo desetak službenika grada i policijske uprave i postaje Varaždin par mjeseci kroz nekoliko radnih sastanaka te (Odluke o komunalnom redu i Odluke o radu ugostiteljskih objekata) koje su dorađivale stručne službe i na što je utrošeno vremena i vremena analizirajući dosadašnje prekršaje i izvore problema koji su sveobuhvatno sagledani. I sad netko koji nije ni pročitao navedene odluke lamentira o tome jer ima višak vremena koje provodi iskaljujući svoje frustracije na društvenim mrežama i zna bolje od svih stručnih osoba koje su sudjelovale u njihovoj izradi.

2. Tražiti zabranu cajki u centru grada je nezakonito i neprovedivo jer svatko može slušati što želi, ali svoj stav oko cajki pokazao sam ne produženjem ugovora o najmu „Diskaču“ na teniskim terenima s 01.10.2022. što je prošlo ispod radara dežurnim dušebrižnicima.

3. Da se čitaju zakoni i objave znalo bi se da rad noćnih klubova može biti do 06 ujutro i da grad nema ingerencije nad njima, ali zato sad inzistiramo da mogu raditi isključivo u zatvorenom prostoru i jedino uz dozvoljenu razinu buke. Svi koji će galamiti ispred takvih prostora biti će kažnjeni. U čemu je problem? U pravljenju buke i nereda nakon 2 sata u noći? Svatko ko se želi zabavljati može se zabavljati u klubu do 6 sati, ali ne ometajući druge koji u to vrijeme žele spavati.

4. Da ste pročitali odluke vidjeli bi da se ne kažnjavaju vlasnici lokala već gosti koji rade nered i ne ide kazna ugostitelju već gostu koji ostaje u lokalu nakon radnog vremena jer ne može biti odgovorna konobarica koje ne može iz lokala izbaciti pijane stokilaše.

5. Svatko normalan ne vidi nikakav problem u tome da se od 00 do 06 h ujutro ne može konzumirati alkohol na javnom prostoru iz otvorene ambalaže ili da maloljetnici ne mogu biti iza 02 u bilo kojem objektu. Jeste li vidjeli kako izgledaju dvorište 2. osnovne škole ili okoliš benzinske u Đureku ujutro nakon takvih kravala?

6. Zahvaljujući dogovoru s policijom koja do sad nije imala zakonske osnove djelovati u pregršt sličnih slučajeva, a sad praktički dobivaju ovlasti komunalnih redara moći ćemo u gradu i izvan radnog vremena komunalnih redara od 22 do 07 imati komunalni red, a sve prijave koje zatraži policija obraditi će i naplatiti komunalni redari i sve će to biti prihod grada, a ne državnog proračuna kako bi bilo u slučaju kad ih naplaćuje policija.

7. Na prozivke oko dogovora s HDZom mogu samo reći da bi adekvatan pandan tome bilo kao da ja prozovem autore takvih konstrukcija da su sve ove objave dogovorili s bivšim gradonačelnikom Voldemortom ili npr. da je sve ovo Zelenski dogovorio s Putinom, ali svi znamo da besposleni pop i jariće krsti pa tako i besposleni dežurni sveznajući FB komentatori su u stanju napisati svakakve nebuloze.