Bosilj: Građani Varaždina neće plaćati veću cijenu prikupljanja komunalnog otpada

vv | 28.3.2023. u 13:35h | Objavljeno u Aktualno

Uskoro kreće postavljanje polupodzemnih spremnika kod svih stambenih zgrada u Varaždinu što će u konačnici kada sustav potpuno zaživi dovesti do manjeg broja odvoza, ali i promjene načina obračuna cijene u korist onih koji odgovorno i savjesno odvajaju otpad i time doprinose očuvanju okoliša i čistoći našeg grada

-Građanima Varaždina ove godine neće rasti računi za odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, naglašava dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina.

Čistoća je provela postupak javne nabave za obradu novonastalog otpada na koji se javio samo CE-ZA-R s ponudom od 1,5 milijuna eura, odnosno 200 eura po toni. Na to su se osvrnuli u NL Ivan Čehok, navodeći da će zbog toga doći do povećanja računa za domaćinstva kako u kućama, tako i u zgradama.   

 -NL Ivana Čehoka plasirala je gomilu proizvoljnih i netočnih podataka te konstruiranih izračuna. A sve to u pokušaju prikupljanja jeftinih političkih bodova, veli Bosilj.   

Objašnjavajući zašto se krenulo u spomenutu javni nabavu, gradonačelnik veli da odgovorna gradska uprava u svakom trenutku mora imati rješenje za prikupljeni komunalni otpad te si Varaždin „nikada ne smije dopustiti stanje s otpadom kakvo mu je servirao bivši gradonačelnik, kako s balama, tako i s tekućim otpadom“.

- Odlagališta u Hrvatskoj više nemaju dovoljne kapacitete za prihvat tekućeg otpada, ne samo 100 tisuća tona baliranog otpada već niti za prihvat 10 tisuća tona. A mi ne možemo niti želimo čekati prekriženih ruku. Ne želimo situaciju iz srpnja 2021. godine, kada nam je bivši direktor Čistoće ostavio nezbrinute stotine tona otpada te prestao s odvoženjem, podsjeća Bosilj.   

Kako bi se izbjegle predlanjske, nemile scene s otpadom na varaždinskim ulicama, ali i one s već 18 godina „privremenim“ odlagalištima, kao što odlagalište bala u zoni Brezje, gradska je uprava u suradnji s upravom gradske tvrtke Čistoća d.d. na vrijeme krenuli s pronalaskom rješenja. Raspisan je javni natječaj na koji se javio samo jedan ponuditelj, koji je ponudio zaprimanje otpada u MBO postrojenju.

-Priče o nekakvim tajnim odlukama svode se na maksimu: Tko poštenja nema, o poštenju priča! Varaždinska Čistoća pod novom upravom provodi transparentnu javnu nabavu, postupak u koji se svatko zainteresirani mogao javiti, ali i postupak u kojem u svakom trenutku svatko može provjeriti cijene. Znamo kako je to bilo u njihovo vrijeme. Ne ponovilo se, veli Bosilj.  

Računica iz NL Ivana Čehoka, kako upozorava, potpuno je netočna i nepotpuna.

- „Stručnjaci za smeće“ okupljeni oko bivšeg gradonačelnika u obračunu cijene namjerno su ispustili pojedine elemente prikupljanja. Jer da su bili korektni prema javnosti, onda bi se pokazalo da je cijena interventnog zbrinjavanja znatno, znatno niža od Čehokove računice. „Stručnjaci za smeće“ izbjegavaju reći sve činjenice jer su tako navikli raditi, skrivati i konstruirati, neopravdano prijavljivati i lažno podmetati, navodi Bosilj.

Posebno se osvrće na problem prikupljene prekomjerne količine plastike.

-U posljednjih 11 mjeseci njihovog neuspješnog mandata „stručnjaci“ su gomilali ogromne količine plastike na privremenom odlagalištu unutar same tvrtke, za čije rješavanje je potrebno određeno vrijeme. Nova uprava je riješila financijske minuse lošeg i neodgovornog upravljanja Čistoćom iz vremena „stručnjaka za smeće“ pa će tako riješiti i ovaj problem s nagomilanom zaostalom plastikom koja se odvozi također prema potpuno transparentno odrađenom javnom natječaju. Uskoro kreće postavljanje polupodzemnih spremnika kod svih stambenih zgrada u Varaždinu što će u konačnici kada sustav potpuno zaživi dovesti do manjeg broja odvoza, ali i promjene načina obračuna cijene u korist onih koji odgovorno i savjesno odvajaju otpad i time doprinose očuvanju okoliša i čistoći našeg grada, ukazuje Bosilj, koji zahvaljuje građanima koji vrlo  odgovorno razdvajaju otpada, zahvaljujući čemu je Varaždin jedan od najboljih gradova u Hrvatskoj.