KOMARCI NAPADAJU Kakva je situacija u Varaždinskoj županiji i gdje najviše grizu Foto: ilustracija

KOMARCI NAPADAJU Kakva je situacija u Varaždinskoj županiji i gdje najviše grizu

| 1.7.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

- Broj komaraca je nešto veći u dijelovima županije koji se nalaze uz vodene tokove u odnosu na prethodne godine. Razlog je taj što je u svibnju bilo dosta padalina, a to pogoduje razvoju komaraca s obzirom na to da se prva tri stadija razvoja komaraca odvijaju u vodi - rekao nam je Božidar Putarek, dipl.san.ing., voditelj Djelatnosti za dezinfenciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, dodavši da razvoju komaraca pogoduju razdoblja s većom količinom oborina, osobito ako se nakupljena voda zadržava dulje od 7 dana, odnosno ako voda ne ispari uslijed visokih temperatura.

Napomenuo je i da, uslijed visokih temperatura, razvoj komarca iz ličinke u odraslu jedinku traje kraće od 10 dana.

Uključila se i Vlada

Najezda komaraca zbog vremenskih (ne)prilika predstavlja veliki problem diljem Hrvatske, stoga je i Vlada RH prošli tjedan ovlastila Ministarstvo zdravstva da sa županijskim zavodima za javno zdravstvo osigura bolju i učinkovitiju dezinsekciju komaraca. Ovisno o tijeku rješavanja problematike dezinsekcije komaraca u županijama, u provedbu tog Zaključka uključit će se i Vlada, i to pružanjem financijske pomoći u skladu s raspoloživim sredstvima u državnom proračunu.

Kako pojašnjava Putarek, suzbijanje komaraca se provodi na dva načina.

- Prvo se provode mjere suzbijanja larvi komaraca koje se nalaze u vodi na način da se takve vode tretiraju s inhibitorima rasta koji sprječavaju razvoj komarca u odraslu jedinku, odnosno sprječavaju izlazak komaraca iz vode. Za suzbijanje odraslih jedinki koristi se metoda hladnog zamagljivanja (ULV postupak) koja se provodi u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, a to su predvečerje i u rano jutro pred izlazak sunca - kaže Putarek.

Putarek napominje da vrsta i brojnost komaraca ovise o vrsti i veličini legla.

Uklonite nakupljenu vodu

- Staništa (legla) jajašca, ličinki i kukuljica su vode stajaćice, bare, lokve, kanali, potoci, poplavne livade, šikare, šume, bačve s vodom, vaze, auto gume, odbačene kante i kućanski aparati, podrumi stambenih zgrada, šahtovi, septičke jame te sva druga mjesta i predmeti na kojima voda poslije kiše stoji dulje od 7 dana - pojasnio je i napomenuo da građani znatno mogu utjecati na smanjenje broja komaraca u svojoj okolini.

Što možete učiniti da bi u vašoj okolini bilo manje komaraca, gdje se provodi suzbijanje komaraca, a gdje to nije potrebno, te kako se zaštititi od ovih ljetnih napasnika, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci