Bolnica u Toplicima postala referentni centar za rehabilitaciju osoba s ozljedama kralježnice

| 9.5.2017. u 08:40h | Objavljeno u Aktualno

Dugogodišnji stručni i profesionalni rad svih djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama doveo je do prerastanja Odjela za rehabilitaciju spinalnih bolesnika u Referentni centar za rehabilitaciju osoba s ozljedom kralježnične moždine Ministarstva zdravstva (OKM).

Predvodnici fizikalne i rehabilitacijske medicine

- To ne bi uspjeli da nismo pokazali praćenje jedinstvene doktrine i metodologije u prevenciji, dijagnostici, terapiji i rehabilitaciji bolesnika s ozljedom kralježnične moždine (paraplegijom i tetraplegijom), odnosno da nismo ostvarili dobru suradnju s uglednim ustanovama istoga stručnog područja u zemlji i inozemstvu kroz razmjenu stručnjaka i zajedničke znanstvene projekte, kao i kontinuiranu uspješnost u znanstvenom radu, primjenjivali nove metode, postupake i normative koji se uvode prvi put u Hrvatskoj - ukazuje doc.dr.sc. Saša Moslavac, prim.dr.med., voditelj Referentnog centra koji radi već nekoliko mjeseci.

referalni centar toplice 5

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, kako dodaje, također su osigurali stručno-kadrovske i tehničke uvjete koji se očituju kroz broj zdravstvenih radnika sa znanstveno-nastavnim, odnosno znanstvenim zvanjima, objavljene znanstvene radove u indeksiranim medicinskim časopisima te dostupnost publikacija i nastavnih sredstava.

- Toplička bolnica već je priznati Obučni centar Odbora za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Europske unije medicinskih specijalista (UEMS PRM Board) za specijalizante fizikalne medicine i rehabilitacije, kao jedan od 24 u Europi, a program skrbi za osobe s ozljedom kralježnične moždine jedan je od prvih akreditiranih programa u dokumentima UEMS-a - napominje Moslavac te naglašava da su toplički liječnici iz godina predvodnici hrvatske fizikalne i rehabilitacijske medicine u više rehabilitacijskih područja.

Kako naglašava, Referentni centar je znanstveno-istraživačko, stručno, organizacijsko i tehničko sredstvo za kvalitetni ustroj Spinalnog centra, koji je već idejno projektiran sukladno suvremenim potrebama akutne rehabilitacije i kroničnog praćenja ove zahtjevne skupine pacijenata.

Godišnje do 100 ozljeda

- U Hrvatskoj je godišnje 80-100 novih traumatskih ozlijeda kralježnične moždine, i to većinom mladih ljudi, a sličan ili i veći je broj netraumatskih slučajeva, koji također trebaju rehabilitacijske postupke, a udio osoba s OKM-om je oko 800 na milijun stanovnika, upozorava voditelj Referentnog centra kod čijeg je ustroje bilo važno i prikazati obradu podataka o dijagnostici i liječenju bolesnika s pokazateljima o postignutim rezultatima u liječenju. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju planiraju reorganizaciju sustava prijama pacijenata kroz posebni ambulantni pogon i dnevnu bolnicu.

referalni centar toplice 3

- To je preduvjet zadržavanja kvalitete života pacijenata u redovitom, dugoročnom praćenju, dijagnostici i liječenju komplikacija kod bolesnika s OKMom, a u konačnici jeftinije za zdravstveni sustav. Također želimo ustrojiti odgovarajuće specijalističke ambulante, a u idejnom projektu Spinalnog centra predviđene su operacijske dvorane za manje kirurške i urološke zahvate - napominju u Varaždinskim Toplicama.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci