Blaženka Divjak: Mora se pronaći novac za povećanje plaća učitelja Foto: Krešimir Ðurić

Blaženka Divjak: Mora se pronaći novac za povećanje plaća učitelja

| 6.9.2019. u 16:55h | Objavljeno u Aktualno

- Koristim ovu prigodu da svim građanima čestitam dan županije i da istaknem par velikih reformi koje provodi naše ministarstvo, a važni su i za vašu županiju. Tu je projekt kurikularne reforme za koju sam sigurna da sada svi u Hrvatskoj znaju i koja od ponedjeljka ide u svim školama, zatim reforma strukovnog obrazovanja, centri za kompetencije, ali i ulaganje u visoko obrazovanje i znanost. Istaknula bi i veliki projekt izgradnje škole u Svetom Iliji za koji smo u procesu javne nabave čija vrijednost je procijenjena na 47 milijuna kuna, a 80 posto sredstava će osigurati država, a pomoći ćemo i u opremanju škole kao što smo preuzeli obvezu za sve škole u Hrvatskoj pa tako i u vašoj županiji - naglasila je ministrica znanosti i obrazovanja RH, Blaženka Divjak, na novinarskoj konferenciji danas na Kapucinskom trgu povodom posjeta u sklopu proslave Dana Varaždinske županije u društvu svojih stranačkih kolega iz HNS-a Milorada Batinića i Alena Leverića.

Napomenula je i kako je studentski dom s povećanim kapacitetom ležaja pomogao u razvoju visokog školstva u županiji te dodala kako su sudjelovali u energetskoj obnovi Sveučilišta Sjever čime će se dodatno unaprijediti rad u toj instituciji, a prokomentirala je izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da bi se svakog početka tjedna u školi mogla pjevati himna čime bi se povećalo domoljublje kod mladih generacija.

- Himna se u školi izvodi redovito i prilikom svečanih prigoda i u svakoj drugoj prigodi za koju ravnatelj škole procijeni da je prigodno. Dobro je da se ističu simboli naše države u školama, ali je još važnije da mi djecu učimo domoljublju na jedan primjereniji način, da se domovina voli više djelima, a ne riječima i simbolikom, da se radi na pošteni načina i da djeca shvate što znači poštivanje različitosti i poštenom odnosu jedni prema drugima kao i odgovornom ponašanju poput plaćanja poreza. Znači djela, a manje riječi pa će nam svima biti bolje - rekla je Divjak.

Prokomentirala je zahtjeve učitelja koji traže povećanje plaća ili će u ponedjeljak štrajkati djelatnici u obrazovnom sustavu. 

- Mora se pronaći novac za povećanje plaće jer bilo kakva reforma, a ova naša je do sada najznačajnija u povijesti našeg obrazovnog sustava, počiva na ljudima i učiteljima. Ako sada neće biti novaca, kada će biti onda - naglasila je Divjak. 

Ukoliko se analiziraju iznosi, još veća ulaganja stigla su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojeg vodi potpredsjednik Vlade Štromar, naglasili su predstavnici HNS-a na današnjoj konferenciji. 

- Projekti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Varaždinskoj županiji obuhvaćaju 61 ugovor za energetsku obnovu vrijedan 299 milijuna kuna, od čega je bespovratno 154 milijuna. Kroz ESCO model energetske obnove zgrada javnog sektora Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je 40 od ukupno 126 milijuna kuna -  kazao je saborski zastupnik Batinić dodajući da se na području Varaždinske županije subvencionira 191 stambeni kredit. Također, za 13 projekata sanacije klizišta osigurana su 3 milijuna kuna, za projekte komunalnog gospodarstva i standarda 15 milijuna, za sufinanciranje prostornih planova 370 tisuća, a za legalizacija u romskim naseljima 247 tisuća kuna.

Napomenuli su i porezne reforme, koja je umjesto u državni proračun dio prihoda prenamijenila jedinicama lokalne uprave i samouprave, Batinić je kazao kako ona omogućuje gradovima i općinama mnoge nove projekte, investicije ili podizanje standarda u obrazovanju.

- Samo u prvih sedam mjeseci ove godine zbog porezne reforme u proračune općina i gradova stiglo je gotovo 32 milijuna kuna više novaca. Samo Varaždinska županija ima 8 milijuna kuna više. Kada to zbrojimo radi se o 40 milijuna kuna. To je značajan iznos. Prije ove porezne reforme proračuni gradova i općina bili su opterećeni dugovanjima i manjcima. Sada je situacija bitno drugačija i naši gradonačelnici i načelnici više ne moraj brinuti o minusima već za koje se projekte prijaviti i provoditi -  zaključio je Batinić.

Na području Varaždinske županije značajna su i ulaganja u izgradnju i obnovu cestovne infrastrukture, istaknuo je predsjednik županijskog HNS-a i član Uprave HC-a Alen Leverić.

- Kada govorimo o investicijama u cestarski sektor, tada govorimo o sigurnosti svih sudionika u prometu. U posljednjih godinu dana vidjeli ste da smo krenuli sa sanacijom kritičnih mjesta, povećanjem sigurnosti na državnoj cesti D2 kroz svjetlosnu signalizaciju, obnovili nadvožnjak Varteks u Varaždinu te očekujemo otvorenje radova na rotoru u Trnovcu tijekom studenoga. Samo govoreći o ovim investicijama govorimo o više od 10 milijuna kuna -  kazao je Leverić te dodao da je prije nekoliko dana odobrena investicija veće od pola milijuna kuna za signalizaciju u Cestici, Trnovcu, Martijancu, Varaždinskim Toplicama i Vidovcu. Posebno je naglasio pokretanje velikih projekata o kojima se godinama pričalo.

- Kada govorimo o velikim investicijskim projektima onda posebno moram istaknuti da smo pokrenuli projekte koji su godinama stajali u ladicama, zaobilaznica Novog Marofa, brza cesta Varaždin-Lepoglava, te most Tuhovec u Varaždinskim Toplicama. Ovdje govorimo od 113 milijuna kuna u Marofu, 9 milijuna u Tuhovcu te za brzu cestu više od 500 milijuna kuna, a samo za projektiranje brze ceste više od 10 milijuna kuna -  zaključio je Leverić te za kraj najavio i gradnju dva „turbo-rotora“ u Varaždinu na Banfici vrijedna više od 6 milijuna kuna koji će povećati sigurnost u prometu u tom dijelu Varaždina.