Blaženka Divjak: Mora se pronaći novac za povećanje plaća učitelja Foto: Krešimir Ðurić

Blaženka Divjak: Mora se pronaći novac za povećanje plaća učitelja

| 6.9.2019. u 16:55h | Objavljeno u Aktualno

- Koristim ovu prigodu da svim građanima čestitam dan županije i da istaknem par velikih reformi koje provodi naše ministarstvo, a važni su i za vašu županiju. Tu je projekt kurikularne reforme za koju sam sigurna da sada svi u Hrvatskoj znaju i koja od ponedjeljka ide u svim školama, zatim reforma strukovnog obrazovanja, centri za kompetencije, ali i ulaganje u visoko obrazovanje i znanost. Istaknula bi i veliki projekt izgradnje škole u Svetom Iliji za koji smo u procesu javne nabave čija vrijednost je procijenjena na 47 milijuna kuna, a 80 posto sredstava će osigurati država, a pomoći ćemo i u opremanju škole kao što smo preuzeli obvezu za sve škole u Hrvatskoj pa tako i u vašoj županiji - naglasila je ministrica znanosti i obrazovanja RH, Blaženka Divjak, na novinarskoj konferenciji danas na Kapucinskom trgu povodom posjeta u sklopu proslave Dana Varaždinske županije u društvu svojih stranačkih kolega iz HNS-a Milorada Batinića i Alena Leverića.

Napomenula je i kako je studentski dom s povećanim kapacitetom ležaja pomogao u razvoju visokog školstva u županiji te dodala kako su sudjelovali u energetskoj obnovi Sveučilišta Sjever čime će se dodatno unaprijediti rad u toj instituciji, a prokomentirala je izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da bi se svakog početka tjedna u školi mogla pjevati himna čime bi se povećalo domoljublje kod mladih generacija.

- Himna se u školi izvodi redovito i prilikom svečanih prigoda i u svakoj drugoj prigodi za koju ravnatelj škole procijeni da je prigodno. Dobro je da se ističu simboli naše države u školama, ali je još važnije da mi djecu učimo domoljublju na jedan primjereniji način, da se domovina voli više djelima, a ne riječima i simbolikom, da se radi na pošteni načina i da djeca shvate što znači poštivanje različitosti i poštenom odnosu jedni prema drugima kao i odgovornom ponašanju poput plaćanja poreza. Znači djela, a manje riječi pa će nam svima biti bolje - rekla je Divjak.

Prokomentirala je zahtjeve učitelja koji traže povećanje plaća ili će u ponedjeljak štrajkati djelatnici u obrazovnom sustavu. 

- Mora se pronaći novac za povećanje plaće jer bilo kakva reforma, a ova naša je do sada najznačajnija u povijesti našeg obrazovnog sustava, počiva na ljudima i učiteljima. Ako sada neće biti novaca, kada će biti onda - naglasila je Divjak. 

Ukoliko se analiziraju iznosi, još veća ulaganja stigla su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojeg vodi potpredsjednik Vlade Štromar, naglasili su predstavnici HNS-a na današnjoj konferenciji. 

- Projekti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Varaždinskoj županiji obuhvaćaju 61 ugovor za energetsku obnovu vrijedan 299 milijuna kuna, od čega je bespovratno 154 milijuna. Kroz ESCO model energetske obnove zgrada javnog sektora Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je 40 od ukupno 126 milijuna kuna -  kazao je saborski zastupnik Batinić dodajući da se na području Varaždinske županije subvencionira 191 stambeni kredit. Također, za 13 projekata sanacije klizišta osigurana su 3 milijuna kuna, za projekte komunalnog gospodarstva i standarda 15 milijuna, za sufinanciranje prostornih planova 370 tisuća, a za legalizacija u romskim naseljima 247 tisuća kuna.

Napomenuli su i porezne reforme, koja je umjesto u državni proračun dio prihoda prenamijenila jedinicama lokalne uprave i samouprave, Batinić je kazao kako ona omogućuje gradovima i općinama mnoge nove projekte, investicije ili podizanje standarda u obrazovanju.

- Samo u prvih sedam mjeseci ove godine zbog porezne reforme u proračune općina i gradova stiglo je gotovo 32 milijuna kuna više novaca. Samo Varaždinska županija ima 8 milijuna kuna više. Kada to zbrojimo radi se o 40 milijuna kuna. To je značajan iznos. Prije ove porezne reforme proračuni gradova i općina bili su opterećeni dugovanjima i manjcima. Sada je situacija bitno drugačija i naši gradonačelnici i načelnici više ne moraj brinuti o minusima već za koje se projekte prijaviti i provoditi -  zaključio je Batinić.

Na području Varaždinske županije značajna su i ulaganja u izgradnju i obnovu cestovne infrastrukture, istaknuo je predsjednik županijskog HNS-a i član Uprave HC-a Alen Leverić.

- Kada govorimo o investicijama u cestarski sektor, tada govorimo o sigurnosti svih sudionika u prometu. U posljednjih godinu dana vidjeli ste da smo krenuli sa sanacijom kritičnih mjesta, povećanjem sigurnosti na državnoj cesti D2 kroz svjetlosnu signalizaciju, obnovili nadvožnjak Varteks u Varaždinu te očekujemo otvorenje radova na rotoru u Trnovcu tijekom studenoga. Samo govoreći o ovim investicijama govorimo o više od 10 milijuna kuna -  kazao je Leverić te dodao da je prije nekoliko dana odobrena investicija veće od pola milijuna kuna za signalizaciju u Cestici, Trnovcu, Martijancu, Varaždinskim Toplicama i Vidovcu. Posebno je naglasio pokretanje velikih projekata o kojima se godinama pričalo.

- Kada govorimo o velikim investicijskim projektima onda posebno moram istaknuti da smo pokrenuli projekte koji su godinama stajali u ladicama, zaobilaznica Novog Marofa, brza cesta Varaždin-Lepoglava, te most Tuhovec u Varaždinskim Toplicama. Ovdje govorimo od 113 milijuna kuna u Marofu, 9 milijuna u Tuhovcu te za brzu cestu više od 500 milijuna kuna, a samo za projektiranje brze ceste više od 10 milijuna kuna -  zaključio je Leverić te za kraj najavio i gradnju dva „turbo-rotora“ u Varaždinu na Banfici vrijedna više od 6 milijuna kuna koji će povećati sigurnost u prometu u tom dijelu Varaždina.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci