"Biti pravosudni policajac jedan je od najtežih i najstresnijih poslova, i - zanemaren!" Foto: Grad Lepoglava

"Biti pravosudni policajac jedan je od najtežih i najstresnijih poslova, i - zanemaren!"

| 15.7.2023. u 07:56h | Objavljeno u Aktualno

Rade skriveni od očiju javnosti i iza zidova pa možda nekad imaju osjećaj da nisu dovoljno prepoznati u društvu...

- Uloga pravosudnih policajaca je nezamjenjiva i krucijalna u zatvorskom sustavu. Oni su ti koji su neprekidno sa zatvorenicima i neprestano im na raspolaganju. To nije običan posao, to je nešto što se utka u osobu – istaknuo je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju te ravnatelj po ovlaštenju Zvonimir Penić na obilježavanju Dana pravosudne policije u Lepoglavi u organizaciji Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave.

>> Škvarić od Malenice zatražio suradnju, korištenje državne imovine veliki problem

Dan pravosudne policije okupio je upravitelje i pravosudne policajce iz cijele Hrvatske.

Skriveni od očiju javnosti

- Oni rade skriveni od očiju javnosti i iza zidova pa možda nekad imaju osjećaj da nisu dovoljno prepoznati u društvu. Nastavit ćemo raditi na tome, na identitetu profesije – rekao je i podsjetio da su prošle godine u Policijskoj akademiji upisali razred pravosudnih policijajaca, a upisi su u tijeku i ove godine.

Zvonimir_Penic.jpg

Suradnja s Ministarstvom uprave i Ministarstvom obrane je odlična, dodaje, a aktivnosti na modernizaciji opreme se nastavljaju. Ove godine uloženo je 4,4 milijuna eura u nova vozila, opremu i odore, a narednih godina u planu je daljnje ulaganje u novu opremu, ali i objekte te povećanje razine sigurnosti.

- Moramo ići ukorak s vremenom kako bi naši službenici imali sve što im je potrebno na radnom mjestu – zaključio je Penić. A obilježavanje Dana pravosudne policije okupilo je u Lepoglavi upravitelje i pravosudne policajce iz cijele Hrvatske koji su se, uz druženje, nadmetali u nogometu i pikadu, strpljivo odgovarali na pitanja posjetitelja te prezentirali svoje vještine.

dan_pravosudne_policije.jpg

viber_image_2023-07-11_22-14-45-560.jpg

viber_image_2023-07-11_22-14-46-169.jpg

Mlade odbija plaća

- Biti pravosudni policajac jedan je od najtežih i najstresnijih poslova, a ujedno i zanemaren. Ljudi ne znaju što je zatvorski sustav. Ova služba je izazov, a mlade odbija mala plaća – naglasio je predsjednik Sindikata pravosudne policije (SPPH) Armin Tatarević, koji je zadovoljan prijedlogom Vlade da se plaće povećaju za 100 eura. Prosječna plaća pravosudnih policajaca iznosi 650 eura, zbog čega su u svibnju najavljivali štrajk.

Armin_tatarevic.jpg

- Najavu štrajka stavili smo u mirovanje. Ako Vlada ne ispoštuje dogovor, prvo idemo na mirenje, a ako treba, ići ćemo i u štrajk – poručio je Tatarević.

large_lepoglava_dan_pravosudne_policije_03.jpg

Malenica najavio povećanje plaća Na svečanosti u Lepoglavi bio je i resorni ministar Ivan Malenica. Istaknuo je kako smatra da bi primanja pravosudnih policajaca trebala biti veća i poručio da će se problematika riješiti kroz zakonske okvire: - Novi Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama gledamo kao prekretnicu u upravljanju ljudskim potencijalima. Naglasio je kako su rad, profesionalnost i vjernost službi prepoznati su u Ministarstvu pravosuđa i uprave. - Simbolično ste za zastupnika odabrali Sv. Petra, što znači stijena. Nedvojbeno je da ste vi stijena sustava koji ne čine samo zidovi i ćelije, sudnice i detektori, već i pravednost i dosljednost da poštujete temeljna ljudska prava, štiteći pri tome lokalne zajednice u kojima djelujete - poručio je ministar pravosudnim policajcima.

viber_image_2023-07-11_22-14-44-409.jpg

viber_image_2023-07-11_22-14-45-645.jpg

viber_image_2023-07-11_22-14-45-826.jpg