Bilić: Neprihvatljivo je sudjelovanje maloljetnika u politici

| 26.1.2017. u 16:25h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Naravno, nije prihvatljivo sudjelovanje maloljetnika u politici, pogotovo ako je posrijedi njihova zlouporaba, i to kako s aspekta duševnog zdravlja, tako i intelektualne dobrobiti, jer bi oni prije svega trebali gledati kako da završe školu, a u aktivan politički život se uključivati tek kad stasaju, rekao nam je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg, kako priznaje, bio je spreman financijski pomoći oko troškova kontroverznog projekta „Hrvatska dječja Vlada, Ministarstvo djece RH, Dječji parlament RH“ u sklopu kojeg je ludbreški 17-godišnjak imenovan prvim dječjim ministrom obrazovanja, znanosti i kulture, ali je od toga ubrzo odustao.

U lipnju prošle godine uputio je dopis zagrebačkoj udruzi “Svjetski dječji parlament”, odnosno tzv. ministarstvu djece Svjetske dječje vlade u kojem najavljujem potporu od 2.950 kuna za članarine, godišnjih putnih troškova, prehrane, edukativnog materijala, dječje mape, iskaznice, zastave i sličnih troškova za „prvog dječjeg ministra obrazovanja, znanosti i sporta u Hrvatskoj dječjoj vladi.“

- S obzirom da se radi o dječaku iz Ludbrega, nadamo se da će ispuniti vaša i naša očekivanja te zastupati Varaždinsku županiju i grad Ludbreg, promovirati dječja prava i odgovornosti, želju za učenjem o politici ljudskih vrijednosti i primjenom iste kako u medijima, tako i u svakodnevnom kontaktu s djecom i mladima, a u skladu s funkcijom koju će obnašati, pisao je Bilić.

Nedugo nakon toga predsjednica “Svjetskog dječjeg parlamenta” Daniela Ninčević nije skrivala oduševljenje tijekom projekta, kao i maloljetnim Ludbrežaninom.

-Jedini koji nije odustao od pravde za djecu. Jedini koji je u šest mjeseci djelima pokazao dušu. Jedini koji je rekao oprostite i hvala vam. Ali i jedini koji je glasno i jasno na pitanje što želiš biti – odgovorio: političar. I eto ga, prvi mladi ministar Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta! Većina nije svjesna tko je on. F., vodim te dalje do vrha, pisala je na društvenim mrežama Ninčević, dodavši da je maloljetnik „zlato ne Ludbrega, nego Hrvatske koja je centar svijeta jer ima prvog političara iz Svjetskog dječjeg parlamenta“.

Međutim, mjeseca dana kasnije, odnosno u rujnu prošle godine, Grad Ludberg odustao je od najavljenog.

-Nakon konzultacija s pravobraniteljicom za djecu dr. Ivan Milas Klarić, koja nam je savjetovala da ne ulazimo u ovaj projekt, odlučili smo razgovarati s F. B. i njegovom majkom. Međutim, to se nije ostvarilo, pa smo u dogovoru s obitelji odustali od ovog projekta te, nažalost, neće biti uplate od strane Grada Ludbrega, napisao je Bilić 19. rujna 2016.

 

Kako objašnjava Bilić, Grad Ludbreg u listu prioriteta stavio je djecu i mlade, pa je u dva navrata povećao jednokratne novčane pomoči za novorođenčad, uveo bonove za kupnju školskog pribora, osigurao besplatne udžbenike za 750 ludbreških onovnoškolaca, kao i stipendije za studente i učenike.

-Prema našem programu financiranje projekata koji je uključivalo promociju pojedinaca nije imalo smisla te smo prijedlog Dječjeg parlamenta RH odbili nakon što smo kontaktirali pravobraniteljicu za djecu, veli Bilić, dodavši da su upoznati i s dopisom Saveza društava naša djeca koji se također žalio na kontroverzni projekt u koji je bio uključen i učenik ludbreške Srednje škole u kojoj očekuju dolazak prosvjetne inspekcije u vezi, izmeđuostalog, i navoda iz Zapisnika razgovora s učenikom, koji je u studenom prošle godine sastavila njegova, sada već bivša razrednica Ivana Pomahač, koja je i županijska vijećnica SDP-a.

U tom zapisniku, kao što smo pisali, proziva se Alen Kišić, varaždinski dožupan i predsjednik varaždinskog SDP-a, koji je ujedno i kandidat za varaždinskoga gradonačelnika. To se može i vidjeti iz preslika zapisnika koje donosimo nakon što iz Srednje škole nLudbreg nisu opovrgnuli njegovu autentičnost, dok je učenik potvrdio autentičnost. Naravno, to nikako ne znači da su i navodi u zapisniku točni, ali neovisno o tome, bacaju novo svjetlo na cijeli slučaj očigledne manipulacije učenikom u kojoj je i on sam, čini se, svjesno sudjelovao, ako ne u cijelosti, onda barem djelomice.