Bilateralni sastanak zastupnice Sunčane Glavak i potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice

LL | 1.10.2020. u 08:13h | Objavljeno u Aktualno

Sastanak zastupnice Sunčane Glavak s potpredsjednicom Europske Komisije za demokraciju i demografiju, Dubravkom Šuicom održan je ususret sastanka radne skupine Kluba zastupnika EPP-a o Konferenciji o budućnosti Europe na kojem zastupnica Glavak sudjeluje kao članica radne skupine. Tema sastanka bila je upravo Konferencija o budućnosti Europe, projekt kojim se građanima Europske unije želi dati veća uloga u kreiranju i odlučivanju o tome što Europska unija čini i kako služi svojim građanima, a za koji je potpredsjednica Dubravka Šuica zadužena uime Europske komisije.

Konferencija o budućnosti Europe je nastavak prakse dijaloga s građanima, no sada se uvode novi alati s ciljem uključivanja što više građana kako bi oni imali utjecaj na politike i djelovanje Europske unije.  

Konferencija će omogućiti otvorenu, uključivu, transparentnu i strukturiranu raspravu s građanima iz različitih sredina i iz svih društvenih slojeva, a Europska komisija se obvezuje rezultate tih rasprava s lokalne, regionalne, nacionalne i europske razine pretvoriti u konkretne politike. Struktura, opseg i vrijeme konferencije bit će definirani u Zajedničkoj deklaraciji koju će potpisati Europski parlament, Vijeće i Europska komisija kao ravnopravni partneri.

Ova Konferencija iznimno je važna za samu budućnost Europske unije i dugoročan smjer i politiku koju vodi Europska unija i sve njene članice. Ne bismo smjeli dopustiti da trenutna kriza promijeni naše planove za nastavak Konferencije. Održavanjem Konferencije i nastavkom ovog ključnog projekta dokazat ćemo našim građanima kako smo u stanju odgovoriti na izazove u ovim kriznim vremenima, te kako odgovornim radom  možemo i moramo voditi i složene dugoročne projekte koji se tiču budućnosti svih nas. Konferencije bi nam trebale pružiti materijal i ključne smjernice na kojima će stručnjaci i lideri graditi buduće preoblikovanje Europske unije - istaknula je zastupnica Sunčana Glavak.

U rezoluciji Europskog parlamenta o Konferenciji istaknuto je kako je 10 godina nakon Lisabonskog sporazuma, 70 godina nakon Schumanove deklaracije i u kontekstu pandemije COVID-19, potrebno raspravljati o mogućim institucionalnim i političkim reformama u više područja upravljanja, imajući u vidu i krize poput posljednje globalne financijske krize ili aktualne pandemije.  Glas građana trebao bi biti u središtu širokih rasprava o tome kako se nositi s unutarnjim i vanjskim izazovima koji nisu bili predviđeni u vrijeme Lisabonskog sporazuma. U Europskom parlamentu rezolucija je usvojena s 528 glasova za, 124 protiv i 45 suzdržanih glasova.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci