'Bez zelja nema veselja' na placu uz čak 300 porcija najukusnije sarme

MGA/VV | 16.11.2019. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

'Bez zelja nema veselja', naziv je tradicionalne humanitarne manifestacije koja je danas, po deveti put održana na varaždinskome placu. Cilj manifestacije je promocija varaždinskog zelja, a posebice najpoznatijeg specijaliteta od zelja – sarme.

Zato su ovim povodom PPP Cafuk i Udruga kuhara Varaždinske županije za posjetitelje placa pripremili čak 300 porcija ovog ukusnog jela koje se nudilo posjetiteljima po simboličnoj cijeni od 10 kuna u humanitarne svrhe. Akciji su se pridružili i PZ Varaždinsko povrće, a prihod je namijenjen varaždinskom
Centru Tomislav Špoljar.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar istaknuo je kako se 'Bez zelja nema veselja' održava već deveti puta, uvijek s namjerom promocije varaždinskog zelja ali i stvaranja dodatnog zabavnog sadržaja za posjetitelje, uz humanitaran ton: 'Cilj je potaknuti ljude da im se što češće na stolovima nađe varaždinsko zelje, nutritivno vrijedna i zdrava namirnica idealna za konzumaciju u ovo doba godine. Uz to, ovo je povod druženju i dobroj zabavi na tržnici, a sve u humanitarnom tonu.'

Marija Cafuk iz PPP Cafuk naglasila je kako je najbolji recept za sarmu upravo onaj u kojem se koristi varaždinsko zelje: ' Ono ima tanak list i lako se savija, pa ga domaćice vole. Tko voli, uz sarmu može jesti krumpir, ali ona je zaista vrlo ukusna i kao samostalno jelo, pogotovo ako je to sarma koju je pripremio naš poznati kuhar Damir Crleni. Popularnost sarme ne pada, zapravo ju sve više konzumiraju i mladi, a potražnja za varaždinskom zeljem porasla je od kada je zaštićeno europskom markicom izvornosti', rekla je te dodala kako proizvodnja ni ove godine nije podbacila iako je sezona krenula s puno kišnih dana.

Tako je danas u znaku zelja proteklo još jedno prijepodne na varaždinskome placu. Iz Gradske tržnice podsjećaju da je u tijeku i izbor za Najkumicu 2019., pa pozivaju sve koji to još uvijek nisu učinili, da daju glas svojoj omiljenoj kumici ili kumeku. Glasovati se može sve do 1. prosinca, putem kupona u Varaždinskim vijestima i Regionalnom tjedniku, a glasački listić može se zatražiti i od djelatnika na tržnici.

Označeno u