Bernardić u Varaždinu komentirao slučaj Agrokor: Najvažnije je sačuvati radna mjesta Foto: Foto agencija Sjever

Bernardić u Varaždinu komentirao slučaj Agrokor: Najvažnije je sačuvati radna mjesta

V.M./Varaždinske vijesti | 21.3.2017. u 16:21h | Objavljeno u Aktualno

Problemi u Agrokoru i moguća rješenja bili su glavna tema današnjeg potpisivanja koalicijskog sporazuma između SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista-Stranke rada koje je održano u atriju Starog grada u Varaždinu.

Kako je istaknuo predsjednik SDP-a Davor Bernardić, u cijeloj priči oko Agrokora najvažnije je sačuvati radna mjesta.

- Država ne smije plaćati tuđe dugove, radnici su nam na prvom mjestu, treba podmiriti dobavljače i platiti dug državi. Vjerujemo da Agrokor kao kompanija zajedno sa svojim kreditorima treba pronaći rješenje. Najvažnije je da ljudi ostanu na svojim mjestima i da proizvodnja u Hrvatskoj bude sačuvana. manje je važno tko će biti u vlasničkoj strukturi. Radna mjesta trebamo zaštiti jer su radna mjesta najvažnija, a država ne smije plaćati tuđe dugove - rekao je Bernaradić.

Oštriji u kritici bio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je ocijenio kako je Agrokor "produkt privatizacijske pljačke" te istaknuo kako većinu Hrvata ne zabrinjava sudbina Agrokora.

- Problem Agrokora počeo je početkom devedesetih lopovskom privatizacijom pod palicom HDZ-a. Agrokor je produkt privatizacijske pljačke. U našem narodu se kaže "oteto - prokleto". Što će se dogoditi s Agrokorom većinu Hrvata ne zabrinjava, zabrinjava one kojima je Agrokor dužan i za to bi se država trebala pobrinuti i naći način kako da barem malo ispravi sve ono što se događalo početkom devedesetih kad je Agrokor rastao kao prva od 200 Tuđmanovih i HDZ-ovih tajkunskih obitelji - naveo je predsjednik HSS-a Beljak.

Sastanak dobavljača i partnera s potpredsjednicom Vlade pozdravio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a te poručio da Vlada sigurno treba imati informaciju o tome kakva je situaicja i što su daljnji koraci.

- Isto tako, ako je vezano za Agrokor, moram prokomentirati jefitni populizam predsjednika Hrvatskog sabora. On 99,99 posto neće odlučivati tko će, kako i kada upravljati Agrokorom, nego će o tome odlučivati vjerovnici, kreditori i sadašnja Uprava. zato se trebamo uozbiljiti u ovakvim situacijama, porazgovarati s ljudima, a ne loviti jeftine političke poene - poručio je Vrdoljak Petrovu.

Dodao je kako je već nekoliko puta dao prijedlog rješenja situacije s Agrokorom.

- Vlada u okvirima svojih ovlasti treba skupit sve informacije i napraviti reakciju za svaki od scenarija kako se ne bi ugrozili dobavljači, partneri i radna mjesta. Ništa više. I to je točka gdje se dalje ne treba petljati u pravo slobode poduzetništva i ustavna prava vlasništva - smatra Vrdoljak.

Da je Vlada u svakom slučaju zbog velikog broja zaposlenih u Agrokoru pozvana posredovati u slučaju Agrokor smatra i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

- Vlada je u svakom slučaju zbog velikog broja zaposlenih u Agrokoru pozvana posredovati u toj priči, ali ne financijski intervenirati jer nema pravo na te stvari trošiti novce poreznih obveznika, osim kad bi to bio neki konsenzus građana. Treba doći do uspostavljanja ravnoteže u poljoprivrednom i prerađivačkom sektoru i ovih pet najznačajnijih dobavljača Agrokora igraju značajnu ulogu u raspletu ove situacije u smislu mogućeg vlasničkog restrukturiranja, mogućeg oprosta potraživanja, a sve u funkciji stabilizacije firme kroz koju plasiraju svoje proizvode - naveo je Hrelja.