Batinić reagirao na Stričakove navode: "Županova izjava ne odgovara činjenicama" Foto: VV arhiva

Batinić reagirao na Stričakove navode: "Županova izjava ne odgovara činjenicama"

Varaždinske vijesti | 21.7.2022. u 08:46h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić danas je reagirao na navode župana Anđelka Stričaka s jučerašnje sjednice Županijske skupštine, vezane uz izgradnju brze ceste, aglomeracije Ivanec, odlagališta Jerovec i pripajanje Ivkom voda Varkomu.

>> Stričak: "Ili si nesposoban, ili glup, treće opcije nema"

Demanti ivanečkog gradonačelnika prenosimo u cijelosti:

"Temeljem Zakona o medijima, molim da objavite demanti navoda u članku naslovljenom "Stričak: 'Ili si nesposoban, ili glup, treće opcije nema'", a koji je objavljen na web portalu Varaždinskih vijesti.

Naime, u tekstu se navodi kako je rješavanje pitanja brze ceste počelo 2017. godine, a kada je isto prema navodima pokrenuo župan Anđelko Stričak kao saborski zastupnik. Dakle, iznesene informacije ne odgovaraju činjenicama.

Točne i provjerljive činjenice su sljedeće: Od 2012. do 2014. godine izrađena je studijska dokumentacija za procjenu utjecaja na okoliš. Godine 2015. u prepunoj Gradskoj vijećnici Ivanec održana je javna rasprava i javno izlaganje Studije utjecaja na okoliš brze ceste Varaždin - Ivanec – Krapina (izvješće u Ivanečkim novinama 73/15).

Godinu dana kasnije resorno ministarstvo izdalo je Rješenje o tome da je zahvat prihvatljiv za okoliš, a 2017. izrađen je Idejni projekt i ishođeni su posebni uvjeti. Lokacijska dozvola za brzu cestu izdana je 2019. godine, a lani su ishođene izmjene lokacijske dozvole (produžetak važenja dozvole).

Također, što se tiče odlagališta otpada u Jerovcu, ono nikada nije bilo tema u Saboru. Činjenica je da su dvojica saborskih zastupnika HDZ-a odvela gradonačelnika Bosilja i dogovorila s ministrom Čorićem (HDZ) da vozi varaždinski otpad u Jerovec.

S obzirom na sve navedeno, županova izjava ne odgovara činjenicama. Što se tiče Aglomeracije Ivanec, a da podsjetim župana Stričaka, ona je krenula 2012. godine.

Vezano uz tematiku pripajanja Ivkom voda Varkomu, moj je stav u skladu sa Zakonom o vodnim uslugama - Ivkom vode imaju uvjete da ostanu samostalni isporučitelj. Županu Stričaku proslijedio sam preko 7200 potpisa građana grada Ivanca i 2500 potpisa građana grada Lepoglave kojima su se jasno usprotivili pripajanju Ivkom voda Varkomu.

Za provedbu projekta Aglomeracije u Lepoglavi nema zakonskih prepreka, bez obzira što su dva isporučitelja (Ivkom vode i Varkom) pa ističem da problem Lepoglave nije ni u Ivancu ni u Varaždinu, već u Zagrebu.

S poštovanjem, gradonačelnik Milorad Batinić"